Published On: joi, ian. 10th, 2013

ISU se poate mandri cu achizitii noi

Share This
Tags

* Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila isi poate folosi in interventiile la care este solicitat autospeciala de cercetare chimica, biologica, radiologica, nucleara *

Astazi, in parcarea de la Prefectura, a fost prezentata achizitia noua facuta de conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Braila. Este vorba despre o autospeciala de tip Mercedes Sprinter 513.

“Autospeciala este destinata interventiei în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice si chimice, identificarea, delimitarea zonelor de teren contaminate chimic, biologic, radiologic, prelevarea de probe din sol, apa si aer si pentru decontaminarea personalului de interventie si a celui afectat. Masina are 3 compartimente: cabina de transport personal; laborator de lucru cu spatiu liber de acces la cabina; compartiment pentru transportul echipamentelor; remorca. Cabina de transport personal este destinata pentru transportul personalului operativ, laboratorul de lucru este utilizat pentru analiza mostrelor de sol contaminat radioactiv, analiza agentilor chimici din imediata vecinatate a autospecialei, monitorizarea conditiilor atmosferice, centralizarea datelor. Compartimentul pentru transportul echipamentelor este echipat cu rafturi, asigurandu-se posibilitatea de reamplasare ulterioara, in exploatare, a rafturilor la diferite cote, in functie de dotarea cu echipamente specifice; sertare; suporti de fixare. În compartimentul transport echipamente sunt fixate, pe suporti, aparatele de respirat si in locasuri speciale echipamentele de protectie. Remorca este destinata interventiei în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice si chimice si pentru decontaminarea personalului de interventie si a celui afectat”, a declarat lt.-col. Stefan Stoian, purtatorul de cuvant al ISU Braila.

* Aparatura si echipamentele Autospecialei CBRN *

Referitor la dotarile autospecialei CBRN, acestea sunt in functie de tipul accidentelor care se produc. Pe partea de nuclear, exista dozimetru personal POLIMASTER PM 1610; sistem stationar pentru determinarea radioactivitatii (monitor Alfa Beta de fond scazut tip MAB 06, debimetru de radiatii X Gamma si neutroni tip Argus 3). Din punct de vedere chimic, autospeciala are sistem stationar de monitorizare agenti chimici ENVIRONICS CHEM PRO DM; sistem portabil de monitorizare agenti chimici ENVIRONICS CHEM PRO 100i. In cazul accidentelor biologice pompierii utilizeaza kit-ul bacteriologic portabil TS-10-5 Five Agent Detection Kit. Pentru prelevarea probelor, autospeciala are in dotare cate o trusa pentru prelevare sol, aer, apa si pH metru.

Comentarii

comentariu

About the Author