Published On: joi, iul. 21st, 2011

Brailenii sunt la o intepatura de tantar de un virus necrutator

Share This
Tags

Braila a vuit astazi de subiectul infectarii cu virusul West Nile. Infectarea cu acest virus, transmis prin intepatura de tantar, a provocat deja in Romania decesul a doua persoane in varsta de 70 de ani, cei mai expusi fiind batranii. Ministerul Sanatatii anunta, in aceasta dimineata, ca au fost confirmate alte sapte cazuri de infectie cu acest tip de virus, pana in momentul de fata neinregistrandu-se, din fericire, niciun caz in Braila.

Ce este virusul West Nile?

Virusul West Nile face parte din familia Flavivirida si se inscrie in acelasi grup filogenetic al flavivirusurilor ca si virusurile encefalitei St. Louis si japoneza, un complex de virusuri care se gaseste atat in regiunile tropicale, cat si in acelea temperate. Virusul afecteaza in primul rand  pasarile, dar poate infecta si oamenii, caii, cainii, liliecii, maimutele veveritele sau soarecii de casa. La om, virusul se transmite prin intepatura unei specii de tantar. In 90% dintre cazuri, infectiile cu virusul West Nile la oameni sunt asimptomatice.

In ceea ce priveste manifestarile care apar in urma infectarii cu virusul West Nile, specialistii spun ca acestea sunt de trei tipuri:

* In cele mai multe dintre cazuri, simptomele lipsesc

* In 20% dintre cazuri manifestarile sunt usoare, apar intre 2 si 8 zile de la infectare si constau in febra usoara, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiratie excesiva, stari de slabiciune, dificultati la inghitire si dureri articulare.

* Cel de-al treilea simptom este cel mai grav si consta in encefalita sau meningita cauzate de patrunderea virusului West Nile in zona meningelui, membrana care “imbraca” creierul, si a lichidului cefalorahidian. Simptomele – dureri de cap, gat intepenit, dezorientare, coma, tremurat, convulsii, stare de slabiciune, vedere slaba, amorteala a degetelor, paralizie – pot sa apara intre 3 si 14 zile de la contactul cu virusul.

Pana in prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin sau un tratament specific in cazul infectarii cu virusul West Nile.

Cum ne ferim?

Pentru a preveni infectarea cu virus West Nile, brailenii trebuie sa tina cont de urmatoarele masuri de precautie:

* Evitarea expunerii la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi.

* Utilizarea de substante chimice repelente de tantari (care alunga tantarii)

* Impiedicarea patrunderii tantarilor in casa plin instalarea de plase la geamuri

* Desecarea baltilor de apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor de apa statuta.

Cel putin in momentul de fata, brailenii nu trebuie sa se panicheze, deoarece nu este vorba despre o epidemie, in zonele apropiate judetului Braila inregistrandu-se un singur caz, la Galati.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>