Published On: vin, apr. 29th, 2011

Izvorul Tamaduirii la Braila

Share This
Tags

* marea sarbatoare religioasa a intregit sufletele a mii de oameni, sub auspiciul credintei

Astazi, 29 aprilie, la Biserica Greaca din Braila, care are hramul “Buna Vestire”,  s-au adunat circa 8000 de crestin-ortodocsi, ca sa asiste la slujba religioasa tinuta de Inalt Preasfintitul Casian, arhiepiscopul Dunarii de Jos, dar si ca sa-si procure aghiasma mare, binecunoscuta pentru proprietatile ei miraculoase. Multimea s-a adunat inca de la primele ore ale diminetii (05:00) in dorinta de a ocupa un loc cat mai in fata si de a-si umple printre primii recipientele cu apa sfintita. Astfel, in jurul orelor 11:00, convoiul de crestini se intindea de la portile bisericii pana in apropierea imediata a Universitatii “Constantin Brancoveanu”. Veniti cu mic cu mare, roman sau rrom, cu totii au asistat cuprinsi de  evlavie la slujba religioasa inchinata sarbatorii Izvorul Tamaduirii.

Asa cum bine se stie in randul tuturor credinciosilor, vinerea, in Saptamana Luminata, ortodoxia sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul “Izvorul Tamaduirii”. La sarbatoarea de astazi cu totii am mers cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului. In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei, dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.

Mai mult decat atat, Preasfintitul Casian, venit la Braila ca  sa oficieze slujba religioasa, a binecuvantat intreaga mare de oameni prezenta, care astepta cu piosenie sa le vina randul la butoaiele cu apa sfintita, dar si pe simplii trecatori, care s-au aflat in acele momente de fata, pe reporteri, pe reprezentantii Politiei Locale si pe lucratorii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila. Varstnicii nu s-au multumit sa fie binecuvantati de catre Casian si au sarutat  in semn de respect si credinta vesmintele acestuia. Ba chiar au lasat banuti, fiecare dupa putere si buzunar, la icoana Mantuitorului  nostru Iisus Hristos, in semn de recunostinta.

In timpul ceremoniei religioase mai multor persoane de varsta a treia, care asistau la slujba, li s-a facut rau si a fost nevoie de interventia prompta a echipajului Serviciului de Ambulanta. Cel mai probabil, caldura de afara, oboseala dup ore de stat in picioare si spatiul limitat destinat crestin-ortodocsilor au fost doi dintre factorii care au condus la aceste situatii critice, dar care nu au avut, din fericire, un sfarsit tragic.

In plus, la sfarsitul ceremoniei, Inalt Preasfintia Sa Casian a  ghidat credinciosii catre Teatrul “Maria Filotti” si a luat parte la expozitia gazduita de acesta “Lumina din lumina”, care, de altfel  se desfasoara in fiecare an chiar in ziua in care se sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. In cadrul expozitiei “Lumina din lumina” au fost prezentate vizitatorilor: icoane, oua pascale si ornamente florale. Toate aceste simboluri religioase: reprezentatiile artistice, ouale si florile au fost binecuvantate de catre Casian. De asemenea la expozitie au participat si primarul Brailei, Gabriel Aurel Simionescu si viceprimarul Alexandru Danaila. Picturile expuse apartin unor artisti plastici amatori: Florin Calin si Florin Iancu, iar ouale pascale au fost expuse prin sprijinul acordat de Muzeul Brailei, Centrului de Creatie si Manastirii Lacul Sarat. Mai mult decat atat, au fost totodata expuse peste 150 de oua din colectia Primariei. Expozitia a fost intregita de corul muzical prezent, constituit din mai multi copii din localitatea Viziru cu varste diferite, invesmantati in portul romanesc traditional, asa cum se cuvine intr-o mare zi de sarbatoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>