Published On: vin, apr. 29th, 2011

“Ori schimbam ceva si adaptam la realitatile din Romania, ori renuntam la UPU!”

Share This
Tags

 * este parerea presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, este extrem de nemultumit de numarul mare al persoanelor care se adreseaza la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean, desi nu sunt nici pe departe urgente. Stancu este de parere ca este si vina medicilor de familie, care nu-si iau in serios rolul si-i programeaza pe pacienti peste doua sau trei saptamani, determinandu-i sa se adreseze direct la spital, pentru ca bolnavii nu pot astepta cu zilele, pana cand medicul de familie isi face timp sa-i consulte: “Trebuie ca medicii de familie sa isi intre in atributiuni, nu numai sa fie birocrati si scriptologi, ei trebuie sa faca ceea ce faceau dispensarele. Inainte, dispensarul era cel care rezolva problema majoritatii bolnavilor, la spital ajungeai doar cand aveai o problema grava; in rest, fiecare fabrica avea dispensarul ei cu asistent, medic si asa mai departe. Erau in ordine; dispensare, policlinica si dupa aceea era spitalul. Astazi… a venit domnul Arafat, a taiat cu bisturiul dispensarul si policlinca si toata lumea unde credeti ca se duce? Se duce la UPU si atunci avem o problema din punctul asta de vedere. Aici trebuie sa facem trierea, de asta este bun Ambulatoriul, de asta medicii de familie trebuie sa isi ia in serios rolul care l-au avut odata. Discutam un singur exemplu: daca un medic are 3000 de pacienti, cati sa faca pe zi, impartiti dumneavoastra sa vedeti cati pot fi vazuti iintr-o luna? Este adevarat ca nu toti au nevoie de doctor luna aia, dar stiu oameni care sunt programati la medicul de familie peste doua – trei saptamani; dar ce este asta?! Pai poate in trei sapatamani mor! Vedeti, UPU asta ne costa bani, o parte ii plateste Guvernul, o parte ii plateste Spitalul Judetean, lucru care ma doare, ca pe ala il gestioneaza Consiliul Judetean. UPU e precum halta de la Barbosi: trec multi prin Unitatea de Primire Urgente, dar cel care pune diagnosticul final si cel care se ocupa de bolnav este spitalul. Ca daca vine unul ca il doare urechea, nu se pune nimeni cu el la UPU, pana nu vine specialistul din spital – si atunci care este rolul lui UPU? Eu am mari meciuri pe tema asta, pe tema UPU si o sa le am in continuare. Ori schimbam ceva si adaptam la realitatile din Romania, ori renuntam la UPU!  UPU trebuie adus la realitatea romaneasca din Sanatate. Si una dintre solutii – o sa vedeti ca noi vom face asa ceva – este un centru de triere, cel care a fost implicat intr-un accident si e in stare grava se duce direct in UPU, nu avem nici o problema cu ala, dar avem o problema cu cel pe care il doare maseaua si care vine, pac! la UPU, cu cel pe care il doare, nu il doare, vrea sa isi faca niste analize si vine pac! la UPU si  baga-l in spital, fa-i analize… Alea costa bani!”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-

Displaying 4 Comments
Have Your Say
 1. eu spune:

  Pai daca “alea costa bani” de ce nu ii puneti la plata pe cei care se prezinta la UPU nemotivat? Daca in urma investigatiilor se constata ca NU A FOST URGENTA, sa suporte pacientul respectiv, cheltuiala investigatiilor.

 2. cetateanul andrei spune:

  pai puneti accent pe ambulatoriile din spital, iar atunci cand omul solicita salvarea sau upu, directionati catre ambulatoriu. si ii preia acest serviciu. in ceea ce priveste medicul de familie. poate mai sunt medici care doresc sa faca medicina de familie, tineri stagiari sau cine stie, trebuie analizata situatia. si sa nu mai fie 3000 de pacienti la un medic de familie, ci 2000 sau uj numar care sa permita ca medicul de familie sa poata sa faca programari la pacienti nu peste 2 saptamani (asa cum face acum, pt. ca CJAS nu-i permite mai mult de 20 de consultatii pe zi). Degeaba vorbim, daca nu gasim solutii, in concordanta cu legislatia si, mai ales, cu posibilkitatile de personal medical specializat de care dispune sistemul, la Braila.
  Este foarte adevarat ca toata lumea se duce la UPU, ca e calea mai rapida de a fi vazut de medic si tratat, si asta inseamna costuri enorme, dar daca s-ar schimba legislatia si ar fi redirectionati, functie de gravitatea cazurilor, spre ambulatorii alta ar fi situatia.

 3. barbie spune:

  Cand ambulatorul va intra in paine, UPU isi va lua locul si rolul sau in activitatea spitalului. Si…da! bolnavii inchipuiti sa mai si plateasca.

 4. Balaoachesul singuratic spune:

  50% dintre pacienții UPU sunt singuratici, neconsolați și plictisiți în viața cotidiană. Pentru ei o descindere la UPU înseamnă rezolvarea parțială a acestor probleme, plus o tensiune, EKG, ceva…

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>