Published On: vin, apr. 29th, 2011

“Centrul Judetean de Glaucom” sau “Bacania de Oftalmologie” ?

Share This
Tags

* este dilema presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, legata de numele centrului recent inaugurat la Spitalul Judetean * Stancu spune ca ASP Braila contesta numele “Centru Judetean de Galucom”, din motive care-i sunt neclare

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, Stancu, acuza Autoritatea de Sanatate Publica (fosta Directie de Sanatate Publica) de faptul ca ii cauta nod in papura si sicaneaza CJ, pe tema lucrarilor facute la SpitalulJudetean. Stancu a explicat astazi ca, de fapt, conducerea ASP (fosta DSP) a ajuns sa ameninte cu oprirea acrtivitatii spitalului, pentru ca s-a evacuat ambulatoriul, pentru a se executa lucrarile de reabilitare: “Lucrurile nu merg inspre bine, ca sa nu spun altfel.  Aseara am avut o discutie cu domnul doctor Iorgulescu si cu domnul doctor Draghincescu, pe tema spitalului, pentru imbunatatire activitatii in spital ca si medicina, dar si legat de ceea ce se intampla la nivel national, cu aceste acreditari. Mai mult, avem astazi o monitorizare din asta, extrema, din partea DSP-ului, care au ajuns inclusiv pana la Ministerul Sanatatii, numai ca mai sunt si oamenii care mai au minte pe acolo si i-a intrebat in ce calitate vorbesc, ca spitalele sunt la CJ. Ei au o problema cu ambulatoriul, ca si cand ai putea sa faci ambulatoriul fara sa lucrezi la imobilul respectiv. Noi am mutat lucrurile de acolo pe unde am putut, ca sa se poata face lucrarile respective si ei fac tot felul de presiuni, cum ca ne ridica autorizatia, ca opresc activitatea spitalului. Le-am spus: “Opriti-o!”, deci daca suntem anti-reabilitare, daca suntem anti-progres, anti-dotare sau cum vreti dumneavoastra sa mai spuneti, inseamna ca si din acest punct de vedere am pierdut drumul normalitatii. Pe langa faptul ca nu ma ajuta mai nimeni in legatura cu reabilitarea, ei pun piedici si spun inclusiv ca este rau ca avem spitalizare de zi”.

In plus, spune seful CJ, conducerii ASP nu-i convine nici numele “Centrului Judetean de Galucom”: “Ei zic ca de ce i-am spus “Centrul Judetean de Glaucom”, ca nu avem structura de la minister, ca trebuia sa-l numim altfel… Vreau sa va spun ca la Centrul de Glaucom, 70% dintre pacienti sunt din afara judetului Braila, programarile sunt pe o perioada lunga, te programezi acum peste o luna-doua, va dati seama cate solicitari sunt si ganditi-va ca suntem la inceput. Asta este un lucru rau, ca se intampla la Braila? Ii deranjeaza ca de ce folosim numele de “Centru Judetean de Glaucom”, cica sa-i spunem, “cabinet de oftalmologie” – ei nu, ca sunt bolnavi oamenii astia de la DSP, sunt bolnavi! O sa avem acum, probabil foarte curand, chirurgia urechii, “Centrul de Excelenta al Urechii”, nu stiu cum o sa-i spuna doctorii, ca nu ma pricep eu. Ce, parca i-am pus eu numele “Centru Judetean de Glaucom”? Eu l-as fi facut “Centru National de Glaucom”, pentru ca asa cum arata el, este Centru National. Toti care au venit, inclusiv profesorul Stefan, care este vice-presedinte al oftalmologilor din Romania, a spus <<domnule, ce ati facut aici este de nivel international!>>”.

Stancu este convins ca este vorba despre sicane politice, in conditiile in care el este social-democrat, iar seful ASP, Gabriel Ciochina, este membru PDL: “Pe cei de la DSP ii deranjeaza tot. Eu am spus de multe ori ca nu are ce sa caute politica in invatamant si in sanatate, sunt doua lucruri nocive pentru elevi si pentru populatie si ati observat ca noi, la CJ, nu facem numiri pe criterii politice si nu o sa fac. Atunci cand gasim unul bun de la PSD pentru un post, am facut-o. Va dau un singur exemplu, mergea bine invatamantul cand era Mortu, in perioada 2000-2004, stiti destul de bine ca sunteti braileni, mergea bine, nu? Cu greselile lui, ca toti avem greseli. Sanatatea a fost bine cat a fost Mihailescu director la Spitalul Judetean? Ei trag toti din coate sa il aduca inapoi si promit si in stanga si in dreapta, dar acum isi pun botul pe labe, ca nu mai merge vrajeala, gata, s-a terminat!.

Cand vad ce se intampla la DSP, eu nu stiu de ce nu le desfiinteaza aceste directii. La ce ne ajuta DSP-ul pe noi, nu am inteles, efectiv nu am inteles, cel putin in relatia cu noi, la Braila. Aceste directii ar trebui sa treaca la consiliile judetene obligatoriu, pentru ca Sanatatea in mare parte este la CJ si stiti discutia mea cu domnul primar Simionescu, vizand unificarea Sanatatii in judetul Braila. Ieri, in Consiliul Judetean am si facut o prima declaratie care este o propunere, urmeaza ca astazi sa o rediscutam cu toata lumea, daca nu astazi, marti, pentru a lua decizia finala vizavi de comasare sau de necomasare a spitalelor. De la o zi la alta apare cate o noua precizare de la minister, sau de la DSP-ul asta, fiind, chipurile, o prelungire a Ministerului Sanatatii. Dar daca pui in fruntea Directiilor de Sanatate Publica oameni din astia care nu au habar despre ceea ce se intampla … si de lucrurile astea s-au convins si doctorii de la DSP Braila, care sunt de o viata acolo: doamna doctor Craioveanu, doamna doctor Lupu, doamna doctor Delia Rasnoveanu. Cum pot eu sa fac reabilitarea unui spatiu, fara sa evacuez activitatea de acolo?!

In sfarsit, in iulie o sa terminam si o sa vedeti la ambulatoriu, probabil, ce ati vazut la Centrul de Glaucom – pardon la Bacania de Oftalmologie, cum vrea sa ii spuna asta de la DSP – acelasi lucru il veti vedea in tot imobilul acela care se numeste Ambulatoriu”.

Comentarii

comentariu

About the Author

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. roky spune:

    va rog sa scrieti si ce firma face amenajarea ambulatoriului, ca sa fie cititorii lamuriti

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>