Published On: vin, nov. 12th, 2010

Doctorul Cotoiu a vrut sa se opereze singur de cancer

Share This
Tags

Doctorul Petre Cotoiu s-a „brailanit”, asa cum ii place sa spuna, in urma cu 54 de ani, cand, proaspat absolvent, s-a alaturat corpului chirurgilor braileni, la acea data in numar de… sase! De atunci si pana astazi, dr. Petre Cotoiu a operat 40.000 de oameni, unele dintre ele in premiera, asa cum a fost operatia de revalvulare a venei poplitee:” Am luat o bucata de vena de la antebrat si am plantat valvula la gamba piciorului cu sindromul posttrombonic. In urma acestei operatii pe care nu o mai facuse nimeni in Romania am fost chemat in Italia, la Aosta pentru a le explica doctorilor de acolo tot ce trebuie sa stie despre operatia de revalvulare a venei poplitee”, isi aminteste dr. Cotoiu. Tot la capitolul „premiere” se inscrie si incercarea celebrului chirurg de a se opera singur, acum 20 de ani, de cancer la tiroida, operatie finalizata insa la Bucuresti de catre dr. Dan Radulescu. Zecile de mii de operatii l-au pus de foarte multe ori in situatii dificile, asa cum s-a petrecut atunci cand a operat timp de cinci ore sau cand a trebuit sa salveze viata unui bebelus nascut cu doar opt ore in urma. „Cinci ore a durat cel mai mult o operatie pe care am facut-o unui pacient fumator, fiind si cea mai grea interventie pe care am avut-o in care am facut o inlocuire de artere cu vene la membrele inferioare. Cel mai tanar pacient pe care l-am operat a fost un nou nascut de opt ore, care m-a emotionat puternic, a avut o artrezie de perete abdominal in care se afla o parte din ficat”, afirma dr. Cotoiu, care recunoaste ca celebra revista The American Jurnal of Surgery, la care a fost abonat 14 ani, i-a inspirat cariera.

Urmasii dr. Cotoiu nu i-au calcat pe urme, cei trei copii alegand altfel de cariere. „Am trei copii, doi baieti si o fata. baiatul cel mare a facut un an de Medicina dar in cele din urma  a renuntat, pe motiv ca nu-i place, si s-a inscris la Facultatea de Litere in Bucuresti, in prezent lucreaza la Radio Romania International. Fata locuieste in California, iar baiatul cel mic este masterand in psihologie”, spune cu o urma de regret in glas dr. Petre Cotoiu.

Un om complet, care opereaza la o varsta la care altii au iesit de multa vreme la pensie, dr. Cotoiu povesteste ca a condus o echipa de dansuri populare in facultate, a jucat tenis 25 de ani, a facut turism montan, dar si ca detine o colectie consistenta de muzica simfonica si asculta aproape tot timpul Radio Romania Muzical.

Dr. Petre Cotoiu va opera ultimul pacient anul acesta, in decembrie, deoarece a hortarat ca isi va incheia activitatea de chirurg la sfarsitul anului, atunci cand se va finaliza si contractul cu Spitalul  Judetean de Urgenta Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

Displaying 5 Comments
Have Your Say
 1. Mihai spune:

  Astfel de oameni rar se gasesc …
  Sanatate si o batranete frumoasa se cuvine sa-i uram !

 2. Petre Nemteanu. spune:

  La multi ani si mullta sanatate mare om mare medic.

 3. barbie spune:

  Toate aceste ispravi ale doctorului sunt cunoscute sub denumirea de “cotoisme” si sunt incarcate de o mare doza de teribilism, fiind urmate de altfel, si de multe esecuri. Oricum, dr. Cotoiu ramane o figura a chirurgiei in Braila, un exemplu de daruire si longevitate. La multi ani, Maestre!

 4. ala spune:

  Sa fii sanatos, Omule !

 5. Roxana Stefan spune:

  Doctorul Cotoiu a avut grija de toata familia mea. La varsta de 16 ani am fost la dansul la urgenta pentru ca mi se parea ca acuzam simptome asemanatoare cu ale unei apendicite acute. Pentru mine dr. Cotoriu este un om si un doctor extraordinar.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>