Published On: mar, dec. 4th, 2018

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii a participat in aceasta dimineata la Bruxelles, la lucrarile Forumului European de Cancer cu tema “Changing the Future of Cancer on Europe”

Ministrul Sanatatii a declarat ca obiectivele nationale de lupta impotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor tarilor europene si ele se refera la preventie primara si secundara, depistare precoce (screening), precum si accesul egal al pacientilor la tratament.

„Incepand cu anul 2012 avem in derulare programul de depistare precoce al cancerului de col uterin, din 2002  Romania a implementat Programul National de tratament al pacientilor cu afectiuni oncologice. De asemenea, incepand cu anul 2018 a fost consolidata infrastructura pentru screening prin achizitionarea din fonduri europene a 8 unitati mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am inceput implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finantare europeana si am finalizat partial achizitia de echipamente si aparatura necesara dotarii centrelor din reteaua nationala de radioterapie.

Tot in 2018 am introdus in compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacientilor cu afectiuni oncologice, iar  in prezent Romania asigura gratuit 126 de molecule pentru tratarea  pacientilor cu cancer”, a declarat Sorina Pintea in deschiderea evenimentului.

Ministrul Sanatatii a subliniat faptul ca de la 1 ianuarie 2019, Romania va prelua Presedentia Consiliului UE  si va sustine ideea elaborarii  unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului deoarece toti pacientii europeni au dreptul la tratament egal.

De asemenea, cel putin  2 din obiectivele Romaniei in aceasta perioada au legatura cu acest subiect, este vorba despre accesul pacientilor la medicamente si mobilitatea pacientului.

Comentarii

comentariu

About the Author