Published On: joi, Aug 9th, 2018

Haos in PSD/ Omoram animalele!/ Ardem granele!/ Cand otravim fantanile?

Share This
Tags

In comuna Unirea, judetul Braila, de trei zile inspectori sanitari supranumiti si “salopetele albe” veniti sa macelareasca animalele din gospodariile oamenilor, sunt alungati inclusiv si de primari.

“L-am intrebat unde este comisia pentru evaluarea animalelor. Nu exista o asemenea comisie. Mi-a aratat un caietel in care noteaza ca la crasma ca ia o tuica si-mi da trei lei”, a declarat primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu. Directorul DSVSA Braila, Gicu Dragan, i-a replicat prompt primarului spunandu-i ca nu stie legislatie, ironizandu-l ca face parte din comisia de evaluare.

Satenii comunei Unirea sunt disperati din cauza masurilor drastice impuse si nu vor sa-i lase pe inspectori sanitari sa le macelareasca agoniseala de-o viata.

“Nu sunt de acord sa le dau porcii. N-am serviciu, eu de acolo traiesc. Sunt mic crescator de porci. Nu vreau sa ma despagubeasca, vreau sa-mi lase animalele sa mi le cresc asa cum am facut-o si pana acum”, au declarat satenii comunei Unirea.

Prefectul Judetului Braila le transmite primarilor care se interpun in calea “salopetelor albe” si nu-i vor lasa sa-si duca la indeplinire ordinele de ucidere in masa a porcilor, risca dosare penale.

La doar trei kilometri distanta, in satul Lanurile, judetul Braila, oamenii sunt indurerati dupa cele intamplate acum cateva zile, cand zeci de porci au fost ucisi si aruncati in cupa unui buldozer si carati Dumnezeu stie unde.

Din pozele trecute, puse la dispozitia dvs de ziarul nostru, denota clar cum inspectori sanitari de la DSVSA, au devastat localitatea prin gesturile de cruzime si nepasare totala cu care-au fost ucise neputincioasele animale.

Oamenii din satul Lanurile, sunt ingroziti cand vad “salopetele albe” trecand prin fata lor ducandu-se glont in batatura acestora, fara explicatii date, cu unicul si singurul gand, si acela de a decapita animalele satenilor.

O babuta stand in fata portii sale, neputincioasa, plangand si abia gasindu-si cuvintele, ne-a declarat: “Pai, cum sa nu plang, intra la noi in batatura dupa animale, vin si ni le ia”, a spus plangand babuta.

“Sa intre in gospodarie si sa ia analizele la animale sa vada daca sunt bolnavi sau nu. Ce legi sunt astea? Unde traim? In tara lui Papura Voda”?…”Sapte bucati, trageam si eu nadejde ca am si eu fata la facultate la Galati, ce-i mai dau”?…”Nu avem ce sa facem, nu am avut niciun porc care sa dea semne de imbolnavire, si am peste 80 de porci”, au mai declarat unii sateni.

Propietarii porcilor sacrificati vor primi intre 8-12 lei per kilogramul de carne, dar asta nu mai devreme de 90 de zile.

Pana astazi in judetul Braila au fost ucisi peste 9000 de porci, iar in total, luand in calcul si celelalte judete (Constanta, Bihor, Galati, Satu Mare, Ialomita, Salaj) in care “specialistii” spun ca ar fi descoperit  focare de PPA (pesta porcina africana) numarul animalelor decapitate s-ar apropia de 90.000.

Mai mult decat atat, s-ar crede ca ministrul agriculturii ar fi cerut  arderea a mai multor culturi de porumb, deoarece spun specialistii, porcii mistreti devasteaza culturile de porumb, infestandu-l.

“Lanurile care-au fost afectate de pesta porcina africana n-au avut nicio problema pe ceea ce inseamna calitatea cerealelor, chiar daca porcul mistret intra in porumb si culca anumite tufe de porumb, asta nu inseamna ca virusul poate persista acolo si datorita faptului ca, stiintific discutand la 37 de grade celsius in patru zile virusul moare”, a declarat Emil Dumitru de la PRO AGRO.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a negat aceste zvonuri spunand printr-un comunicat: “Daca se gaseste in cultura un mistret mort ca urmare a contaminarii cu pesta porcina africana, atunci zona respectiva se incercuieste si nu se atinge de ea. Pleaca cultura de acolo, dar ocoleste locul respectiv care se trateaza. E vorba doar de locul unde a fost porcul, daca a fost gasit. Daca il gasim in padure, nu taiem copacii si nu dam foc la padure. Pai ce facem, ardem tara”?

Virusul pestei porcine se poate transmite inclusiv prin capuse, ramane in cadavrele porcilor timp de zece saptamani, iar in fecale intre 6-10 zile, in carnea sarata si afumata rezista intre 3-6 luni, iar in cea congelata ramane activ mai bine de doi ani si devine inactiv la 80 de grade celsius.

Virusul afecteaza doar porcii si nu ameninta sanatatea oamenilor.

Comentarii

comentariu

About the Author