Published On: vin, Mai 11th, 2018

Euro la minimul ultimelor trei luni

Efectele deciziei BNR de majorare a dobanzii-cheie, de la 2,25 la 2,50%, si-au facut si ieri simtita prezenta, cursul euro coborand la minimul ultimelor trei luni iar indicii ROBOR crescand la maximul ultimilor patru ani.

Cursul euro a scazut de la 4,6454 la 4,6397 lei, evolutia fiind facilitata si de reducerea aversiunii fata de risc, care a permis monedelor de la marginea zonei euro sa se aprecieze. Dupa o deschidere la 4,644 lei, transferurile s-au realizat intre 4,636 si 4,645 lei, ceea ce ar putea oferi leului posibilitatea de a se aprecia si in urmatoarele zile.

Cu toate acestea un grup de analisti chestionati de agentia Reuters considera ca instabilitatea provocata de cresterea dobanzilor de catre Fed, evolutie insotita de aprecierea dolarului vor provoca deprecierea leul si a dinarului sarbesc, care vor pierde in urmatoarele 12 luni din valoarea lor 0,9%, respectiv 1,3%. In schimb, in cazul celorlalte monede din regiune efectul nu va fi de lunga durata

Cursul dolarului american a coborat de la 3,9170 la 3,9065 lei iar cea elvetiana de la 3,9057 la 3,8942 lei.

In piata monetara cresterea indicilor ROBOR s-a temperat. Cel la trei luni a urcat la 2,75%, cel la sase luni la 2,88%, in timp ce indicii la noua si 12 luni au crescut la 2,92%, respectiv la 2,97%.

Monedele din regiune se apreciau fata de euro, cea poloneza la 4,242 – 4,267 zloti iar cea maghiara la 314 – 315,7 forinti.

Apropierea Sarbatorii de Rusalii in lumea catolica si protestanta a temperat evolutia apreciativa a monedei americane. Investitorii au fost influentati si de incetinirea ritmului de crestere a preturilor industriale din SUA, cu doar 0,1% fata de o prognoza de 0,2%, ceea ce a facut ca perechea euro/dolar sa urce la 1,1834 – 1,1930 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a urcat de la 9.248,19 dolari, miercuri seara, la 9.324,30 dolari, ieri dimineata.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

 

Comentarii

comentariu

About the Author