Published On: mar, apr. 4th, 2017

Un brailean trage un semnal de alarma: “Inlocuim plopul, care produce puf, cu platanul, care este mai nociv”

In ultima perioada la nivelul municipiului se desfasoara o campanie de plantat pomi. Acesta campanie a fost intens promovata in mediul online de primarul Dragomir si prin intermediul ei se doreste inlocuirea plopilor care produc mult puf, cu alti arbori. Prima zona in care s-au plantat copaci a fost pe Calea Calarasilor, la intersectia cu Aleea Mecanizatorilor in dreptul Perimetrul 2 al Zonei Libere Braila, unde s-au plantat arbori din specia “Platan”, deoarece in zona respectiva exista deja copaci din aceasta specie. Foarte multi braileni s-au aratat incantati de aceasta campanie si l-au felicitat pe primar, dar au fost si voci care au spus ca alegerea speciei “Platan” nu a fost cea mai inspirata, deoarece platanul infloreste in luna mai, dar, pe tot parcursul anului, descarca de pe trunchi, de pe frunze si fructe perisori, care dauneaza cailor respiratorii.

Aceasta problema a fost un subiect intens discutat si in Capitala anul trecut, unde se gasesc foarte multi  platani. Atunci, Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergologie si imunologie a spus ca “Platanul infloreste in luna mai, dar, pe tot parcursul anului, descarca de pe trunchi, de pe frunze si fructe perisori. Sunt unii dintre cei mai puternici agresori respiratori din natura. Platanii sufoca multe zone amenajate din Capitala iar perisorii lor sunt luati de aer si cauzeaza inflamatii in caile respiratorii. Nu doar pentru alergici, ci pentru oricare dintre noi. Ori, pe o mucoasa inflamata, poluarea devine si mai agresiva.”

Braileanul care a avertizat despre efectele nocive produse de acest copac s-a intrebat daca reprezentantii Seroplant nu se documenteaza inainte sa se planteze copani dintr-o anumita specie?!

“Ce face Seroplantul, nu se documenteaza???? Macar un ”Goagle” si era destul sa se edifice…

Paulina Anastasiu, director Gradina Botanica: <Copacul arata superb, sa-i intelegem pe edili, dar zic ca nu era cazul sa fie atat de frecvent plantat, intr-un numar atat de mare de exemplare. Daca ar fi cateva exemplare izolate ar fi in ordine, dar faptul ca faci aliniamente de platani, ganditi-va ce cantitati mari de perisori ajung in aerul pe care il inspiram>”, a scris braileanul respectiv.

Comentarii

comentariu

About the Author