Published On: mar, Mar 14th, 2017

Ministrul Justitiei Tudorel Toader ia in calcul masura demiterii Procurorului General Augustin Lazar si a sefei DNA Laura Kovesi

Va lua decizia in 10-14 zile, timp in care va face o evaluare si ii va chema la raport pe Lazar si Kovesi sa explice de ce si-au arogat drepturi neconferite de lege si au facut declaratii publice in momente sensibile. Toader a informat Comisia de la Venetia.

lazar_kovesi_foto_lujuMinistrul Justitiei Tudorel Toader nu exclude posibilitatea demiterii din functie a Procurorului General Augustin Lazar si a sefei DNA Laura Kovesi, dupa decizia DNA de a ancheta membrii Guvernului pentru emiterea Ordonantei 13/2017 si dupa ce CCR a statuat ca procurorii anticoruptie au incalcat legea anchetand oportunitatea si legalitatea unui act normativ emis de Executiv. Precizarea a fost facuta de ministrul Tudorel Toader in cadrul unui interviu eveniment acordat jurnalistului Radu Tudor la emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3 duminica seara, 12 martie 2017.

O decizie in ce ii priveste la Lazar si Kovesi va fi luata de catre ministrul Justitiei dupa circa doua saptamani, timp in care, anunta Tudorel Toader, vor fi declansate verificari la Parchetul General si la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi evaluate activitatile desfasurate de Ministerul Public si de DNA atat in ce priveste cauzele, cat si partea manageriala a celor doua institutii. Totodata, in zilele urmatoare, Laura Kovesi si Augustin Lazar vor fi chemati de ministrul Tudorel Toader la Minister pentru a afla de la acestia motivul pentru care au actionat in aceasta maniera, dar si de ce au facut anumite declaratiile publice.

In tot acest timp insa, Tudorel Toader spera ca atat Laura Kovesi cat si Augustin Lazar " sa aiba o pornire launtrica si sa decida singuri la ce au de facut dupa decizia CCR si dupa declaratiile facute in spatiul public intr-o perioada sensibila".

Iata principalele declaratii ale minstrului Justitiei Tudorel Toader facuta la emisunea Punctul de intalnire de la Antena 3:

-Eu nu as putea sustine ca DNA nu si-a incalcat competentele, ca nu a intrat in cealalta putere executiva sau legislativa pentru ca in decizia CCR apar in partea introductiva, unde mi s-a dat cuvantul ca reprezentant al Guvernului si am spus ca exista conflict si am cerut ca prin decizie sa se statueze ca proc nu pot ancheta oportunitate, legalitatea, circumstantele unui act normativ. (…)

-La noi exista aceasta tentatie de putere, de acapare a puterii. Exista acea tentatie de a lua ceva din puterea altei puteri. (…)

-Unele masuri trebuiesc luate. Cine le va lua si care vor fi masurile? Nu pot fi decat masuri legale, decat masuri in parametrii normelor constitutionale. (…) -Ce voi face eu in acest moment? (…)

-O prima masura pe care am luat-o a fost de informare a Comisiei de la Venetia. (…) A treia masura, zilele urmatoare voi avea discutii cu Procurorul General Augustin Lazar si separat cu procurorul-sef de la Directia Nationala Anticoruptie despre tema despre care vorbim, despre evolutia acesteia, despre modul in care au actionat. (…)

-Voi avea discutii separate cu dansii pentru a le afla punctele de vedere. Nu exclud ca dansi sa aiba o pornire lautrica. (…)

-Probabil incepand de maine voi face o evaluare a activitatilor desfasurate de Ministerul Public de DNA, pe de alta parte si atunci evaluarea va avea doua directii, pe de o parte cea profesionala pe cauze, pe de alta parte cea manageriala pe care domniile lor le conduc. Dupa ce am discutia cu dansi si voi face aceasta evaluare voi stabili masurile pe care le voi lua si voi comunica presei hotararea pe care o voi lua. Cred ca in maxim 10 zile, doua saptamani (n.red. – voi comunica rezultatul evaluarilor). (…)

-Sigur multi vor spune ca incalcarea de lege care a avut loc este suficient de grava pentru a se declansa o procedura de demitere.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-