Published On: mie, Mar 22nd, 2017

LUI LAZARICA I S-A INMUIAT TUPEUL – Procurorul General Augustin Lazar a renuntat brusc sa mai fie coltos dupa ce ministrul Justitiei Tudorel Toader a declansat evaluarea sa si a Laurei Kovesi

Lazar a abandonat declaratiile politice si atacurile la presa. Daca in urma cu o luna, la bilantul DNA, acuza ca procurorii “isi desfasoara activitatea sub presiune media si in conditii ostile”, acum Augustin Lazar pretinde ca: “Procurorii sunt relaxati, nu se uita la talk-show-uri”.

augustin_lazar_181846Schimbare de atitudine din partea Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar (foto). Brusc seful PICCJ nu mai este coltos si a renuntat la declaratiile politice si la atacurile la adresa presei. Iar totul se intampla dupa ce ministrul Justitiei Tudorel Toader a declansat evaluarea lui Augustin Lazar si a sefei DNA Laura Kovesi, fiind posibila chiar revocarea lor din functie.

Augustin Lazar a declarat, marti 21 martie 2017, la intrarea in sediul CSM, ca nu are motive sa isi dea demisia din functie dupa evaluarea facuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. In acelasi timp, Lazar sustine ca procurorii sunt relaxati, nu se uita la emisiuni TV si isi fac datoria, conform legii: ”De ce sa-mi dau demisia? Procurorii isi indeplinesc misiunea exact asa cum scrie in lege. Procurorii sunt relaxați, nu se uita la talk-show-uri si isi indeplinesc munca lor. Sunt optimist si imi fac datoria exact conform fisei postului”.

Lazar s-a relaxat destul de repede cu privire la efectele nocive pe care le are ”libertatea de exprimare” a anumitor ”posturi de televiziune comerciale si diverse site-uri” asupra activitatii procurorilor, pe care le infiera cu aplomb in urma cu doar cateva saptamani, in discursul sau de la bilantul DNA. Daca atunci Lazar justifica numarul urias de achitari in instanta pe care il inregistreaza DNA si prin ”presiunea media” la care ar fi expusi procurorii, astazi seful Ministerului Public a descoperit leacul pentru stresul profesional al subordonatilor sai: telecomanda. Cert este ca seful Parchetului General, cel putin la nivel de aparente, a revenit destul de repede la sentimente mai optimiste decat cele care il animau acum o luna, la bilantul DNA, optimism revenit in conextul verificarilor facute de Ministerul Justitiei la parchetele din subordinea Ministerului Public.

Dar iata ce spunea Augustin Lazar la bilantul DNA din 23 februarie 2017:

„In contextul libertatii de expresie, posturi de televiziune comerciale si diverse site-uri, expun o situatie vadit subiectiva, ce afecteaza imaginea justitiei in general si a D.N.A in special… Tinand seama de aceste considerente, intelegem cu totii gradul ridicat de presiune sub care procurorii D.N.A. isi desfasoara activitatea, adesea sub amenintari si intimidari permanente venite din partea suspectilor pe care ii ancheteaza si a cercurilor de clienti ai acestora. A trimite in judecata, in aceste conditii, cca. 13% din totalul dosarelor solutionate de procurorii D.N.A. este un procent considerabil, ce dovedeste profesionalism, determinare, rezistenta la intimidare si presiune…

Desi D.N.A. isi desfasoara activitatea sub presiune media si in conditii ostile, misiunea institutionala de combatere ferma a coruptiei trebuie continuata fara ezitare. In aceste conditii de emitere a rechizitoriilor in materie de coruptie, inculpatii isi folosesc puterea, influenta si presiunea, arsenalul impresionant juridic si mediatic de care dispun pentru intimidarea martorilor si exploatarea oricaror neconcordante aparute in unele rechizitorii. Acestea atrag fara indoiala, riscul unei rate mai mari de achitari decat in cazul celorlalte parchete din Romania. Astfel trebuie sa intelegem numarul de achitari pe care D.N.A. il inregistreaza comparativ cu alte structuri ale Ministerului Public (10,5%)”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-