Published On: lun, Mar 20th, 2017

Kosem, una dintre cele mai puternice femei din Imperiul Otoman care a controlat trei generatii de sultani

Sultana Kosem a fost una dintre cele mai puternice femei din istoria Imperiului Otoman. Dupa moartea sotului sau, sultanul Ahmed I-ul, aceasta a trebuit sa-si elimine oponentii pentru a ajunge la putere. Desi unii istorici sustin ca era o maestra a manipularii, alti experti sustin ca a ajutat la supravietuirea imperiului.

kosemKosem a fost adusa in palatul otomanilor ca sclava bosniaca si i-a fost oferit numele de ,,Mahpeyker,'' ceea ce inseamna  in limbajul persan "fata precum cea a Lunii". Un alt nume care i-a fost atribuit a fost Kosem, care inseamna ,,oaia care conduce turma.''

Kosem a starnit atentia sultanului Ahmed I-ul cu frumusetea sa. Datorita iubirii puternice dintre cei ei, acestia s-au casatorit si in timp Kosem a dat nastere celor sapte urmasi ai sultanului, patru baieti si trei fete. Kosem si-a petrecut mare parte din viata avand grija de copiii sai, conform Daily Sabah.

La varsta de 28 de ani, tanara, a devenit vaduva, aflandu-se in mijlocul unui haos politic. Pentru a-si proteja fiii a cedat locul la tron cumnatului sau. Dupa moartea sultanilor Mustafa I-ul si Osman al-II-lea, cei doi fii ai lui Kosem, Murad si Ibrahim, au preluat succesiunea la tron. Murad al-IV-lea a preluat locul la tron la varsta de 12 ani, in timp ce Kosem a avut rolul de regenta ,,Valide Sultan'' (mama sultanului). Cand Murad al-IV-lea a ajuns la varsta potrivita pentru a conduce tara, Kosem s-a retras din peisaj pentru a-si proteja fiul cel mic, pe Shahzade Ibrahim, de posibila furie a sultanului.

In urma mortii sultanului Murad al-IV-lea , la tron a urmat sultanul Ibrahim. Kosem era o femeie iubita si respectata de intreaga tara. Dupa opt ani de domnie, sultanul Ibrahim a fost ucis. Unele surse afirmand ca Kosem a fost in spatele uciderii fiului sau.

In 1648, la tron a urmat nepotul ei in varsta de sapte ani, devenit sultanul Mehmed al-IV-lea.. Pentru prima data in istoria otomanilor, in viata erau si mama si bunica sultanului. Kosem a indeparatat-o pe mama regenta a sultanului, Turhan

 Sultan, devenind ea din nou mama regenta. Insa, Turhan nu a dorit sa accepte practicile lui Kosem.

Armata se afla de partea lui Kosem, in timp ce birocratii se aflau de partea lui Turhan. Birocratii au incercat sa o impiedice pe Kosem sa-l ucida pe tanarul sultan. Aceasta ar fi vrut sa-l aduca la tron pe un alt fiu al lui Turhan, Shahzade Suleiman, care era mult mai obedient. Acestia au patruns in harem si au incercat sa o ucida pe Kosem care se ascundea intr-un dulap mare din camera sa. Aceasta avea sa fie ucisa la 2 septembrie 1651 de catre oamenii sultanei Turhan. Avea 61 de ani. Marea sultana Kosem a fost  ingropata in mormantul sotului sau din piata Sultanahmet.

In afara de frumusetea si inteligenta sa, Kosem era cunoscuta si pentru donatiile si favorurile pe care le facea. A realizat o moschee uimitoare in secolul XVII, a construit scoli, bai si fantani publice. Aceasta a ajutat la construirea fantanilor cu apa in zonele pelerinilor si a ajutat oamenii saraci din Mecca si Medina.

Kosem a trait de-a lungul domniei a sase sultani otomani, reprezentand trei generatii, aceasta fiind subiectul multor romane de fictiune si filme.

sursa descopera.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-