Published On: lun, Mar 20th, 2017

Intalnire cu Ion Dichiseanu la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila

Vineri, 24 martie, la ora 17.00, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” din Braila – Sala de lectura (P-ta Poligon nr. 4), va avea loc o intalnire cu celebrul si indragitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansarii volumelor Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel si Adevarul, mai frumos decat legenda, ambele aparute la Editura Polirom.

Invitat: Viorel Coman

Moderator: Claudiu Braileanu

Un eveniment organizat de Editura Polirom, Biblioteca Judeteana „Panait Istrati" din Braila si Consiliul Judetean Braila.

Adevarul, mai frumos decat legenda

Dupa mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului si pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu isi spune povestea vietii. Dupa copilaria petrecuta la Adjud alaturi de cei opt frati, urmeaza anii grei de razboi, cand familia ajunge intr-un lagar din Austria. La intoarcerea in tara, Ion se inscrie, la sugestia tatalui sau, la Politehnica, dar isi da repede seama ca adevarata lui vocatie este actoria si da examen la IATC. Asa incepe o cariera care ii va aduce celebritatea. Ion Dichiseanu ne delecteaza cu anecdote de pe platourile de filmare la Batalia pentru Roma, Dincolo de bariera, Toate pinzele sus!, din calatoriile sale prin lume si de la intalnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel

La jumatatea anilor '60, Ion Dichiseanu o cunoaste la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actrita si cintareata celebra in acea vreme, si se indragosteste de ea la prima vedere. Dupa putin timp, cand Sara ajunge la Bucuresti pentru a sustine o serie de concerte, vrea sa-l intalneasca. Asa incepe povestea lor de iubire.

Ea ramane o perioada in Romania si il insoteste peste tot, in restaurantele si cluburile din Bucuresti, la teatru sau la filmari, dar si in excursii prin tara. Cand primeste propunerea de a juca intr-un nou film, Sara pleaca in Spania si cere ca rolul principal masculin sa-i fie dat lui Dichiseanu. Cum insa discutiile actorului cu autoritatile romane se prelungesc, cei doi nu se mai vad timp de opt ani…

Ion Dichiseanu (n. 1933), bine-cunoscut actor de teatru si cinema, a facut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara si a jucat in filme celebre, printre care Titanic vals, Toate pinzele sus, Pentru patrie, Revansa, Clipa (Premiul ACIN, 1979), Burebista, Misterele Bucurestilor, Supravietuitorul. A mai publicat volumul de versuri Frumoasa spaniola, frumoasa suedeza (1995). De acelasi autor la Editura Polirom: Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel (2016).

Comentarii

comentariu

About the Author