Published On: vin, Mar 10th, 2017

IMPARTIALITATEA E PENTRU PROSTIME – Bilant secret la Inspectia CSM

Anchetatii disciplinar Augustin Lazar si Laura Kovesi au fost invitati cu mare pompa, s-au ras cu sefii Inspectiei, au tinut discursuri de coma si au finalizat cu sampanie si piscoturi. Luna trecuta, Augustin Lazar a cerut abuziv incetarea detasarii secretarilor de stat ai MJ Oana Haineala si Constantin Sima pentru apararea aparentei de impartialitate in mizeria de ancheta pe OUG 13. La el nu se pune!

augustin_lazar_181846O noua mostra de comportament duplicitar din partea Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar (foto 1), dar mai ales din partea sefilor Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru si Gheorghe Stan, zis Giani (foto 2) care i-au invitat slugarnic, cu mare fast, pe marii anchetati ai Inspectiei (Augustin Lazar si sefa DNA Laura Kovesi) la sedinta de bilant a Inspeciei Judiciare care a avut loc joi 9 martie 2017, cu usile inchise.

Ca sa recapitulam, in prezent Inspectia Judiciara ii cerceteaza disciplinar pe procurorii Augustin Lazar si Laura Kovesi, pentru implicarea lor politico-judiciara in scandalul public creat de emiterea Ordonantei 13/2017. Atat Lazar, cat si Kovesi, au facut zeci de declaratii nepermise unor magistrati, cu caracter politic (acuzator la adresa Guvernului Romaniei), au incitat prin actiunile lor protestatarii din Piata Victoriei, mai ales cand au sustinut si incurajat ancheta penala abuziva a ministrilor si inaltilor functionari din Guvernul Romaniei care au elaborat OUG 13/2017.

netejoru_stan_giani_7717Mai multi judecatori din CSM au cerut si votat pentru anchetarea disciplinara a lui Augustin Lazar si Laura Kovesi, pentru imixtiunile lor publice in activitatea Executivului si declaratiile cu caracter politic. Redactia Lumeajustitiei.ro a formulat oficial o ampla plangere disciplinara impotriva celor doi, cu inventarul zecilor de declaratii publice ale respectivilor. Cei de la Inspectia Judiciara nu au catadicsit sa ii citeze pe Lazar si Kovesi sa le ia declaratii conform procedurilor disciplinare din toate cazurile cu magistrati, semn ca asistam la un vadit favoritism. In schimb, sefii Inspectiei Judiciare au gasit de cuviinta sa-i cheme pe cei doi la festivitatea prezentarii bilantului Inspectiei, eveniment tinut cu usile inchise, ca presa sa nu le dibuiasca tovarasiile.

Augustin Lazar vede paiul din ochii altora, dar nu si barna din proprii ochi

Mai mult, tot la sesizarea oficiala a Redactiei Lumeajustitiei.ro, Augustin Lazar si membrii Sectiei de procurori a CSM (multi dintre ei invitati la randul lor la bilantul Inspectiei) sunt cercetati disciplinar pentru ilegalitatea comisa la sedinta Sectiei din 3 februarie 2017 cand, pe fondul scandalului national legat de OUG 13/2017, pentru a lasa Ministerul Justitiei fara oamenii de baza, Procurorul General Augustin Lazar a cerut incetarea detasarilor la MJ ale procurorilor Oana Haineala si Constantin Sima, care indeplineau functiile de secretar de stat, fara sa ii pese ca Legea 303/2004, dar si Regulamentul CSM interziceau incetarea unei detasari in lipsa cererii institutiei sau a magistratului in cauza. Practic, prin aceasta decizie Sectia pentru procurori a incalcat grav indepedenta procurorului creand un precedent periculos, acela ca orice procuror va putea fi mutat dintr-un parchet intr-altul, contrar vointei sale si cu incalcarea articolului 3 aliniatul 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care prevede ca niciun magistrat nu poate fi mutat prin transfer, detasare sau promovare fara acceptul sau.

La sedinta Sectiei din 3 februarie 2017 a fost prezent si ministrul de atunci, Florin Iordache, care le-a atras atentia procurorilor din CSM ca incalca legea. Nu a fost luat in seama. Cel mai grav ni se pare votul dat de Procurorul General Augustin Lazar care practic si-a votat propria cerere (dublu abuz). Votul final a fost de 5-2, cei care au votat contra fiind ministrul Justitiei Florin Iordache si procurorul Codrut Olaru, despre care avem informatia ca in timpul dezbaterilor le-a atras atentia colegilor sai ca incalca legea.

Ia sa ne amintim cum si-a sustinut abuziva cerere Procurorul General Augustin Lazar la sedinta Sectiei de procurori a CSM din 3 februarie 2017: “Este important sa se stie ca faptul existentei unei anchete in curs este public… magistratii Ministerului Public vad si inteleg ce inseamna impartialitatea atunci cand este in curs de derulare o ancheta. Foarte multi dintre ei au reactionat si si-au exprimat surprinderea despre imprejurarea ca in conditiile in care exista o ancheta in derulare, exista macar impresia ca niste procurori, in loc sa fie pusi la dispozitia Ministerului Public pe parcursul anchetei, ei se afla tocmai acolo unde nu ar trebui sa fie in perioada in care sunt in curs niste investigatii. Se creaza o impresie de impartialitate care ar trebui ferm inlaturata, pentru ca noi stim prea bine ca trebuie sa lucram cu observarea principiului impartialitatii.. este o situatie care ne provoaca la inteligenta…” – (vezi facsimil)

Inspectia Judiciara – un faliment moral si profesional

Iata cum Augustin Lazar facea pe moralistul cand avea misiunea inlaturarii din MJ a procurorilor secretari de stat, in zilele cand DNA instrumenta abuziv dosarul pe OUG 13/2017, dar cand e vorba de el, cercetat disciplinar in doua dosare ale Inspectiei Judiciare, gaseste ca nu are nicio problema sa se intretina intr-o atmosfera de festivism si tovarasie cu sefii Inspectiei Judiciare, la cafea, piscot, sampanie si tot tacamul.

Cum ramane si cu mult clamata independenta a Inspectiei Judiciare? Degeaba li s-a dat prin lege aceasta independenta, cata vreme sefii acestei structuri si unii inspectori se fac pres in fata celor pe care ar trebui sa-i ancheteze disciplinar si pe care in loc sa ii citeze in dosare, ii invita cu mare pompa la evenimente festive.

facsimil_0_ij

 

fasmil_1_ij

 

sursa luju.ro

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-