Published On: mie, Mar 1st, 2017

GALERIE FOTO: Colegiul National “Gheorghe Munteanu Murgoci” sub asaltul politistilor

Inspectoratul de Politie Judetean Braila a demarat saptamana aceasta, in cadrul evenimentelor dedicate elevilor din saptamana „Scoala Altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, Proiectul educational national “Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national!”, derulat de Politia Romana in parteneriat cu Fundatia Collegium XXI.

Beneficiari ai acestor activitati au fost elevi din clasele gimnaziale si liceale ale Colegiului National “Gheorghe Munteanu Murgoci” Braila.

Specialistul in protejarea patrimoniului cultural national din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale a prezentat copiilor notiuni si exemple privind patrimoniul cultural, in cadrul unui material PowerPoint. Cu aceasta ocazie, elevii au fost invitati la o calatorie in trecut, in amintirile bunicilor, in momente de formare a trecutului nostru. Discutiile specialistului politiei cu elevii au avut drept rol conturarea unei imagini despre cultura si istoria poporului roman, precum si identificarea elementelor care contribuie la formarea acestui ansamblu.

Elevilor le-a fost explicat ce reprezinta identitatea unei persoane, respectiv a unui popor si prin ce se evidentiaza aceasta identitate. Politistii au explicat elevilor ce inseamna patrimoniu cultural national si care sunt elementele de patrimoniu pe care le pot admira si proteja in judetul lor. Acestora le-au fost prezentate imagini ale bunurilor care reprezinta marturii materiale ale transformarilor petrecute in spatiul geografic autohton, ale relatiilor omului cu natura și ale evolutiei relatiilor sociale, potentialului creator uman și contributiei poporului roman la civilizatia universala.

Din rolul pe care si l-au asumat, politistii au ales cateva imagini reprezentative din patrimoniul cultural al judetului Braila – bunuri arheologice, obiecte de ceramica, monumente, lucrari de sculptura, capiteluri, picturi – ale caror povesti le-au fost prezentate copiilor si pe care ulterior le vor putea admira intr-o vizita la Muzeul Brailei “Carol I”. 

Prezentarile cu caracter interactiv au adus un plus de cunostinte elevilor in ceea ce inseamna patrimoniul cultural national, rolul fiecaruia dintre noi in a-l conserva si proteja. Copiii au primit informatii despre institutiile cu rol activ in promovarea si pastrarea identitatii nationale.

La finalul activitatilor, acestia au primit din partea politistilor provocarea de a culege informatii si de a se documenta cu privire la cladirea liceului in care invata. Fiind considerata cladire de patrimoniu, imobilul in care-si desfasoara activitatea Colegiul National “Gheorghe Munteanu Murgoci” Braila este un edificiu incarcat de istorie, cu care comunitatea braileana se mandreste. Dintre intrebarile la care elevii vor raspunde se numara: cand a fost construita cladirea liceului, care a fost prima utilitate atribuita cladirii, din ce an functioneaza ca institutie de invatamant, cine a fost Gheorghe Munteanu Murgoci si de ce liceul a primit numele lui.

Activitatile dedicate protejarii patrimoniului cultural national vor continua pana in luna iunie, printre beneficiari numarandu-se elevi ai Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” Braila, Scoala Gimnaziala ,,Aurel Vlaicu” Braila, precum si reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author