Published On: joi, Mar 9th, 2017

Dupa prima luna cu PSD la guvernare, scaderea veniturilor totale aminteste de perioada de criza

Cresterea economica supraestimata de Cabinetul Grindeanu este pusa in pericol de rezultatele obtinute in prima luna a acestui an. Scaderea veniturilor totale, inca din ianuarie, ne aduce aminte de anii de criza, informeaza Capital.ro

Veniturile totale la bugetul consolidat au cunoscut in prima luna a acestui an o diminuare cu 5,7% in termeni nominali. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la veniturile din impozitul pe profit (-35,4%) si la incasarile din TVA (-24,8%). Diminuarea veniturilor totale in ianuarie 2017 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut este un semnal prost pentru economia romaneasca, in situatia in care actuala guvernare si-a propus o crestere PIB de 5,2% in acest an. De altfel, bugetul pentru anul in curs a fost construit pe aceasta crestere economica record, desi experti straini si specialisti romani in domeniul fiscal au atras atentia guvernului ca este imposibil ca Romania sa atinga aceasta tinta. In acelasi timp, cheltuielile au fost majorate cu 3,5%, o crestere importanta fiind consemnata la cheltuielile de personal, care au urcat in prima luna a acestui an cu 8,2%.

Totusi, Ministerul Finantelor a reusit sa pastreze bugetul consolidat pe excedent, ce-i drept, de doar 0,37% din PIB. Cu toate acestea, pana la finele anului, este greu de crezut ca Finantele reusesc sa se incadreze sub tinta de deficit bugetar de 3%, chiar daca MFP a reiterat aceasta situatie dupa ce doi comisari europeni au atras atentia autoritatilor romane ca nivelul de 3% din PIB va fi depasit.

Investitiile, reduse la minimum

Pastrarea in tinta de deficit este posibila, insa cu sacrificii mari. Deja cheltuielile pentru investitii au fost diminuate la 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Una dintre posibilele explicatii a nivelului scazut a acestor cheltuieli poate fi neaprobarea bugetului de catre Guvern. Bugetul pentru acest an a fost adoptat abia pe 31 ianuarie. La aceasta poate fi adaugata o alta explicatie, si anume faptul ca Guvernul Grindeanu a depus juramantul de investitura in primele zile ale anului.

-24,8% cu atat au scazut incasarile din TVA in ianuarie 2017 fata de aceasi luna a anului trecut

-55% este diminuarea cheltuielilor de investitii in prima luna a anului

-36% este scaderea in termeni nominali a excedentului bugetar in ianuarie a.c. fata de prima luna din 2016

Comentarii

comentariu

About the Author