Published On: vin, Mar 10th, 2017

Catalin Iordache(PND), consilierul judetean care l-a intrebat pe Chiriac despre modul in care au fost distribuiti banii publici : “Pe cine platim, ce platim si ce primim de banii astia”

Astazi, in cadrul sedintei extraodinare a Consiliului Judetean discutiile au fost mai aprinse ca niciodata. Pentru presedintele CJ, Francisk Chiriac raspunsurile ironice si zeflemiste incep sa devina o obisnuita. Daca pana acum astfel de raspunsuri erau oferite consilierilor PNL, mai nou Chiriac ofera aceleasi raspunsuri si aliatilor. Catalin Iordache(PND) l-a intrebat despre modul in care a fost gandit bugetul, despre modul in care s-au stabilitit prioritatile atunci cand s-au impartii banii publici. Consilierul PND a dorit sa stie motivele pentru care unor institutii precum ISU, care are ca activitate principala salvarea de vieti omenesti, i s-au acordat mai putini bani decat Centrului Militar Judetean.

“Am vazut ca la Centrul de Informare si Documentare alocati din nou 500.000 lei, adica 5 miliarde lei vechi, e aceeasi suma de pe vremea presedintelui Bunea Stancu. Ne puteti spune, va rog frumos, ce a facut CID de banii astia anul trecut, ce vrea sa faca anul asta? Ca acolo nu scrie decat vag. La Centrul Militar Judetean ati alocat 16 miliarde lei vechi, din care 5 miliarde lei cheltuieli de functionare si 10 miliarde pentru consolidare, in timp ce la ISU – si ISU mi se pare mult mai importanta decat Centrul Militar Judetean si cladirea Centrului Militar Judetean – ati alocat doar 8,2 miliarde, din care 4,7 miliarde pentru functionare si doar 3,5 miliarde pentru dotari. Eu cred ca oamenii aia care-si risca viata in fiecare zi ca sa mearga la accidente, sa rezolve problemele, meritau mai multi bani… La ATOP ati alocat 7 miliarte de lei, din care 2 miliarde obiecte de inventarm, dar care sunt acelea nu spuneti si 5 miliarde dotari pentru mijloce fixe, dar nici aici nu spuneti care sunt, pentru cine sunt… presupun ca pentru politie. La spital, asa cum am avut o discutie in sedinta trecuta, m-ati certat cumva…”, a spus Catalin Iordache.

Nu, dvs m-ati certat ca n-am cursul de zugrav!”, a intervenit presedintele Chiriac.

Dupa aceasta interventia a presedintelelui CJ, consilierul a continuat spunand ca:

“Va cert din nou – si sa stiti ca gluma-i foarte buna, dar nu cred ca se potriveste cu momentul -, ati spus ca dvs va preocupati de renovarea Spitalului Judetean. Ei bine, in buget nu este niciun leu pentru renovarea Spitalului Judetean!Iar la servicii religioase as vrea sa-mi explicati de ce cheltuim 35 de miliarde de lei pentru asta. Pe cine platim, ce platim si ce primim de banii astia”.

Dupa aceasta interventie a consilierului judetean, Chiriac a spus ca in cazul Centrului Militar a fost alocata suma respectiva pentru ca acolo se desfasoara o lucrare si trebuie finalizata. Mai mult, acesta a spus ca ISU Braila a fost deja dotata anul trecut cu o…senitala, si atat, dar ca pe viitor, nu stie cand, va primi dotari noi. Cat despre situatia dezastruoasa in care se afla spitalul, Chiriac a admis ca acolo trebuie lucrari serioase, in special trebuie rezolvate problemele cu investitiile incepute si netermitate. Totusi, acesta a omis sa spuna ca acele probleme au aparut tot in perioada in care PSD a fost la conducerea judetului si diferite persoane din conducerea spitalului au fost “tinute in brate” de acest partid. Intrebat daca persoanele vinovate de situatia in care a ajuns spitalul vor fi trase la raspundere, Chiriac a spus vag ca “sunt depuse tot felul de lucruri si va spun ca toate organele abilitate ale statului cunosc situatia de la Spitalul Judetean.”

“La Centrul Militar este o lucrare in derulare si trebuie sa alocam bani sa terminam lucrarea respectiva. La ISU, deja anul trecut i-am dotat cu o senilata, avem si alte dotari in perspectiva, dar trebuie sa parcurgem toate etapele pentru a le lua si lor tot ce le trebuie acolo si avem mai multe lucruri in minte. La serviciile religioase am impresia ca banii respectivi vin de la bugetul de stat si trebuie sa-I platim neaparat ca asa e legea. La Spitalul Judetean, in momentul de fata ne-am facut un plan de rezolvare a problemelor. Intr-adevar, si reabilitarea spitalului este o problema esentiala, dar eu va readuc aminte ca anul acesta nu avem niciun DALI (n.r. Documentatie de avizare ale lucrarilor de interventie) de reabilitare a spitalului, ci trebuie sa rezolvam problemele de investitii care sunt incepute si nefinalizate si am alocat bani pentru energia electrica, am rezervat bani in acest buget pentru incalzirea spitalului, ca trebuie sa schimbam toate centralele, si pentru partea de canalizare. La rectificare vom pune bani sa inceapa si partea de DALI pentru planul de modernizare a spitalului. Pentru ca iar facem un lucru de la sfarsit, la inceput, adica reabilitam spitalul, dar noi n-avem caldura, n-avem energie electrica…”, a spus Chiriac.

Comentarii

comentariu

About the Author