Published On: vin, Mar 10th, 2017

Asigurarile RCA ar putea avea preturi mai mici pentru soferii cu „riscuri bune”

Share This
Tags

Companiile de asigurari vor putea oferi preturi mai mici soferilor cu riscuri bune, spre deosebire de situatia actuala, cand plafonarea tarifelor a dus la cazuri in care soferii cu conduita buna platesc aproape cat cei cu istoric ridicat de daune, se arata intr-un comunicat transmis joi de UNSAR.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR – arata ca, in ciuda informatiilor vehiculate privind cresterea nejustificata a preturilor RCA, preturile politelor pentru toate categoriile de clienti au fost intr-o continua scadere in perioada august-octombrie 2016, inaintea aplicarii tarifului maximal. Mai mult, „segmentele cu risc scazut de daune, cum ar fi autoturismele detinute de persoane fizice, au beneficiat, pe tot parcursul anului 2016, de fluctuatii mici ale primelor medii, in ciuda plafonarii impuse incepand cu jumatatea lunii noiembrie”.

In opinia asiguratorilor, „principalii beneficiari ai plafonarii tarifelor au fost segmentele de clienti cu daunalitate mare”. In plus, „schimbarea sistemului bonus/malus prin scaderea numarului claselor de bonus si modificarea coeficientilor de ajustare a facut ca diferenta dintre pretul politei RCA pentru un client cu o conduita buna si unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) sa nu fie mai mare de 15%”.

„Pentru a incuraja insa un comportament responsabil in trafic, este esentiala o piata de asigurari libera, in care functioneaza segmentarea corecta pe categorii de riscuri. In acest fel, companiile vor putea oferi preturi mai mici consumatorilor cu riscuri bune, spre deosebire de situatia actuala, cand plafonarea tarifelor a dus la cazuri in care un sofer cu o conduita rutiera buna sa plateasca pentru asigurare aproape cat un sofer cu istoric ridicat de daune”, mentioneaza UNSAR.

Uniunea precizeaza ca „este in dialog continuu cu Autoritatea de Supraveghere Financiara” cu scopul de a gasi cele mai bune solutii pentru gestionarea riscurile crescute, astfel incat fluctuatiile de pret pentru anumite segmente de clienti, in special cei considerati cu risc major, sa poata fi atenuate.

In ceea ce priveste evolutia tarifelor RCA dupa expirarea perioadei de plafonare, UNSAR subliniaza ca intr-o piata libera, concurentiala, „companiile devin competitive si se vor lupta pentru atragerea clientilor, oferind servicii de calitate la preturi adecvate”. De asemenea, UNSAR „saluta intrarea pe piata a jucatorilor noi, care vor activa pe principiile FOS (freedom of service), aceasta intrare fiind menita a incuraja si mai mult mediul concurential din piata de asigurari”.

In opinia asiguratorilor, plafonarea tarifelor RCA – masura aflata in vigoare in acest moment – „nu face decat sa provoace dezechilibre operationale majore in piata, iar impactul real al acestei masuri nu va putea fi analizat decat dupa o perioada lunga, avand in vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astazi, asiguratorul poate plati despagubiri chiar si peste zece ani. Dupa expirarea acestei perioade, piata de asigurari va putea intra in normalitate si va functiona dupa principii sanatoase, putand sa se maturizeze in mod firesc si sa se aseze pe baze solide.

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil care detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Din anul 2007, UNSAR este membra cu drepturi depline a federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni – Insurance Europe.

Comentarii

comentariu

About the Author

-