Published On: mie, Feb 1st, 2017

Taxa de mediu a fost eliminata / Care este noua procedura de inmatriculare a unui autoturism SH

Incepand de astazi, proprietarii de masini nu mai sunt nevoiti sa achite timbrul de mediu, deoarece aceasta taxa a fost eliminata definitiv, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial, sustine Reporterntv.ro

Totodata, de mentionat este ca, cel putin momentan, timbrul de mediu nu va fi restituit celor ce l-au platit deja si nici nu va fi inlocuit de o alta taxa, noteaza avocatnet.ro.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementeaza timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogata astazi de Legea nr. 1/2017. Concret, incepand cu prima zi a lunii februarie 2017, proprietarii de masini nu mai sunt nevoiti sa achite timbrul, aceasta taxa de mediu disparand definitiv din legislatie. Desi fostul Guvern ar fi preferat ca timbrul de mediu sa fie inlocuit cu o alta taxa, Parlamentul a ales sa nu faca acest lucru, cel putin momentan. De asemenea, important de precizat este ca alesii poporului n-au stabilit nici ca persoanele care deja au achitat timbrul de mediu isi vor primi banii inapoi. Asta inseamna ca restituirea timbrului de mediu este posibila doar in instanta.

Timbrul de mediu reprezenta, conform OUG nr. 9/2013, o suma datorata de proprietarii de autoturisme pentru emisiile provenite de la acestea. In principiu, taxa trebuia platita (o singura data) la prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania sau la prima vanzare in tara catre o alta persoana.

In cursul anului trecut, timbrul de mediu a fost declarat partial ilegal de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene. La acel moment, fostul Guvern a explicat ca va cauta solutii pentru restituirea taxei catre proprietarii de masini, dar inca nu s-a luat o decizie in acest sens.

Comentarii

comentariu

About the Author