Published On: lun, feb. 6th, 2017

Populatie 1 – Guvern 0 / Ordonanta de urgenta 13 a fost abrogata

Dupa ce romanii au iesit cu sutele de mii in strada pentru mai multe zile consecutive, in semn de protest impotriva modificarii codului penal, Ordonanta de urgenta pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala a fost publicata duminica in Monitorul Oficial.

In ordonanta de urgenta numarul 14, care a fost adoptata de Guvern in sedinta de duminica, se precizeaza ca OUG nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial din 1 februarie, se abroga, sustine Antena3.

Potrivit noului act normativ, in cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile.

Ordonanta de urgenta a fost adoptata "avand in vedere faptul ca, de la publicarea in Monitorul Oficial (…) din 1 februarie 2017 a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/ 2017 (…) si pana in prezent au existat foarte multe reactii, nu numai in ceea ce priveste fondul actului normativ, dar si in ceea ce priveste modalitatea de adoptare a acestuia".

De asemenea, OUG de abrogare a fost adoptata avand in vedere faptul ca aceste reactii vin atat din partea institutiilor sistemului judiciar – Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, cat si din partea altor autoritati ale statului – Presedintele Romaniei, Avocatul Poporului.

In OUG se mai spune ca actul normativ mentionat "a suscitat un real interes in randul cetatenilor Romaniei, acestia intelegand sa se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publica efectuata in perioada prealabila adoptarii lui, dar si prin sustinerea ideilor in cadrul unor manifestari publice care au fost prezente pe intreg teritoriul tarii si in unele orase din strainatate".

De asemenea, potrivit actului normativ, s-a observat ca "puternica reactie a cetatenilor romani a vizat in special insuficienta dezbatere a solutiilor de interes pentru intreaga comunitate, solicitand, pe cale de consecinta, o dezbatere mai ampla a solutiilor in cadrul Parlamentului".

OUG a fost aprobata si constatandu-se ca, "in acest moment, pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/ 2017 exista un pericol real de dezbinare a societatii, in contextul general de neintelegere, cu consecinte asupra climatului general de stabilitate a societatii si recunoscand si respectand in egala masura exercitarea democratiei in toate formele sale".

In actul normativ se mai spune ca s-a observat ca "tensiunile existente pot fi inlaturate prin abrogarea expresa si imediata a acelor texte care au suscitat reactiile masive mentionate, ceea ce presupune, din punct de vedere tehnic, o interventie expresa asupra textelor din Codul de procedura penala care intrasera deja in vigoare, astfel incat acestea sa revina la forma avuta inainte de adoptarea ordonantei mentionate, urmand ca ele sa se aplice, din nou, tinandu-se seama de deciziile Curtii Constitutionale nr. 586/2016 si nr. 614/2016".

In OUG se mai afirma ca s-a apreciat ca "doar o abrogare expresa si de urgenta a textelor, in special cele privind Codul penal, intens criticate, este de natura a readuce starea de echilibru in societatea romaneasca si de a permite reinstalarea unui dialog constant si constructiv".

OUG adoptata duminica de Executiv intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Ordonanta de urgenta este semnata de premierul Sorin Grindeanu si contrasemnata de ministrul Justitiei, Florin Iordache, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.

Anuntul din Monitorul Oficial

Ordonanta de urgenta privind abrogarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.

Comentarii

comentariu

About the Author