Published On: mie, Feb 15th, 2017

Nu e pacaleala / Pretul gazelor naturale ar putea creste de la 1 aprilie

Pretul gazelor ar putea creste cu pana la 10% de la 1 aprilie, dupa ce va fi liberalizat pretul gazelor de productie interna, a declarat, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"In sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de pret de la 1 aprilie. Vom avea si procesul de finalizare a pietei reglementate pentru gaze naturale si exista posibilitatea ca in acest sector sa avem o ajustare in sensul cresterii preturilor, dar nu consideram ca ar putea sa fie de 10%. Consideram tot la nivelul catorva procente, pana in 10%, credem ca nu asa de mult", a spus Havrilet.

Aceasta in contexul in care, in urma cu doua zile, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru Agerpres, ca pretul gazelor pentru populatie s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie.

"In sectorul gazelor, vom inregistra probleme majore de la 1 aprilie. Daca nu se va face nimic, presiunea pe pretul platit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de cresteri de doua cifre pentru consumatorii finali, daca ANRE nu ia masuri. (…)Acest model a mers foarte bine pentru Romania, a fost o tranzitie lina, iar competitia a crescut. Si la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar insemna ca ar fi o componenta reglementata, unde pretul de productie interna ar putea incepe de la 60 de lei pe MWh, si o componenta de piata libera, cum a fost pe piata de electricitate", a spus Hajdinjak.

Potrivit lui Havrilet, scumpirea va veni ca urmare a faptului ca pretul gazelor de productie interna, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu preturile pietei, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara urmatoare.

Havrilet a mai spus ca populatia nu va resimti foarte mult aceasta scumpire, intrucat, in perioada verii, consumul de gaze este scazut.

"Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald si consumul va fi foarte scazut pana in luna noiembrie. Practic, va fi o perioada de 6-7 luni cand vom avea timp sa vedem care este cosul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un cos de consum, cu gaze de productie interna, gaze din depozite in timpul iernii si gaze de import. Daca vom structura cosul astfel incat sa avem cel mai mic pret, acest lucru va fi in favoarea consumatorului casnic", a adaugat presedintele ANRE.

Comentarii

comentariu

About the Author