Published On: vin, Feb 10th, 2017

Motiune pentru Romania: “Dublarea termenelor pedepselor cu inchisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu”

In aceasta saptamana a aparut in mediul online o petitie intitulata “Motiune pentru Romania”. In textul petitiei se regasesc mai multe cereri ale romanilor printre care “dublarea termenelor pedepselor cu inchisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu”. Motiunea are si alte solicitari pentru „rezolvarea imediata a situatiei actuale”.

In aceste zile se scrie istoria Romaniei. Sunt cele mai ample manifestatii civice din istoria noastra post-decembrista. Dupa mai bine de un sfert de secol in care ne-am acuzat si am fost acuzati ca suntem un popor resemnat, neinformat si divizat, ne-am trezit. Ne-a unit indignarea, dar mai presus decat orice ne-am unit in jurul unor valori: libertate, dreptate, decenta, simt civic. Suntem astazi un exemplu pentru intreaga Europa si pentru democratiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost Romania astazi daca „Revolutia Luminii” ar fi avut loc macar acum 5 sau 10 ani?

Mai bine mai tarziu decat niciodata: ne-am desteptat si nu exista cale de intoarcere la somnul care a nascut atat de multi monstri in Romania ultimelor decenii. In Parlament exista, in acest moment, o motiune de cenzura, politica, fara mari sanse de izbanda. E nevoie de o motiune civica pentru rezolvarea prezentului conflict politic din Romania si pentru asezarea democratiei romanesti pe baze sanatoase. Sa facem astfel din criza actuala ocazia perfecta pentru a consolida democratia romaneasca, inclusiv in pregatirea a doua momente vitale: centenarul (2018) si presedintia Consiliului UE (2019).

Aceasta este o motiune civica pentru Romania. Aceasta nu este o motiune impotriva puterii sau actualei majoritati parlamentare, nu este o motiune impotriva opozitiei, nu este o motiune impotriva Presedintelui. Nu este un manifest al strazii, pentru ca strada nu are nevoie de reprezentanti. Se reprezinta singura foarte bine, seara de seara. Strada nu trebuie sa emane lideri. Lideri sunt toti cei care au iesit si au protestat pentru convingerile lor, oricare ar fi acestea.

Pe aceste baze si avand in vedere noua Proclamatie de la Timisoara, aceasta motiune propune in continuare un decalog al masurilor pentru consolidarea democratiei si statului de drept in Romania:

1.       Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-coruptie: „referendum pentru toti sa stim daca suntem hoti”.

2.       Efectuarea eventualelor modificari asupra Codurilor Penale numai de catre Parlamentul Romaniei si numai in urma unui consens intre fortele politice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si reprezentanti ai societatii civile.

3.       Eliminarea posibilitatii Guvernului de a emite ordonante de urgenta, respectand astfel principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

4.       Verificarea si confiscarea extinsa a averilor ilicite.

5.       Dublarea termenelor pedepselor cu inchisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu.

6.       Sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei si la initiativa directa a cetatenilor.

7.       Depolitizarea tuturor functiilor publice si a intregului aparat administrativ, cu exceptia membrilor Guvernului.

8.       Limitarea clara si explicita a imunitatii parlamentare doar la declaratii politice.

9.       Eliminarea votului secret in Parlamentul Romaniei, cu exceptia situatiilor care implica chestiuni de siguranta nationala.

10.   Limitarea numarului de mandate la maxim doua pentru orice functie aleasa.

Avand in vedere ca marea parte a acestor masuri necesita modificarea Constitutiei Romaniei, solicitam Presedintelui, Guvernului si Parlamentului Romaniei initierea in termen de 30 de zile a demersurilor pentru dezbaterea si stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constitutiei, cu participarea partidelor politice, a societatii civile si a reprezentantilor mediului privat.

Puteti gasi petitia aici!

Comentarii

comentariu

About the Author