Published On: mie, Feb 8th, 2017

LAZAR ASMUTE CNA IMPOTRIVA PRESEI LIBERE

Procurorul General Augustin Lazar s-a plans sefei CNA Laura Georgescu ca presa face presiuni si ataca institutiile din sistemul judiciar: "Se vehiculeaza informatii tendentioase si neadevarate de natura sa submineze grav autoritatea judecatoreasca si sa puna in discutie deontologia profesionala a judecatorilor si procurorilor cu intentia de decredibilizare a luptei anticoruptie si a sistemului judiciar in ansamblu."

augustin_lazar_constantinescuProcurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) a sesizat Consiliul National al Audiovizualului cu privire la "presiunile nepermise care depasesc limitele unor critici acceptabile" pe care acuza ca le face o parte a mass-mediei. Lumeajustitiei.ro va prezinta adresa nr. 1198 depusa de Procurorul General Augustin Lazar in data de 6 februarie 2017 la CNA in atentia presedintei Laura Corina Georgescu prin care solicita sa se analizeze posibilitatea interventiei Consiliului in vederea pastrarii "continutului informativ al emsiunilor difuzate" fara a mai fi vehiculate "informatii tendentioase si neadevarate de natura sa submineze grav autoritatea judecatoreasca si sa puna in discutie deontologia profesionala a judecatorilor si procurorilor". Presiunile din partea mass-mediei si continutul informatiilor lansate in spatiul public reclamate de Augustin Lazar ar avea ca scop, atentie, "decredibilizarea luptei anticoruptie si a sistemului judiciar in ansamblu".

Augustin Lazar: "Procurorul General al PICCJ priveste cu deosebita ingrijorare aceasta realitate care tinde sa dobandeasca amploarea unui fenomen"

Procurorul General Augustin Lazar ii transmite Laurei Georgescu sa ia masurile care se impun si sa tina cont ca in clipa de fata intre judecatori si procurori, pe de o parte, si presa, pe de alta parte, exista o "inegalitate evidenta de arme": "Inegalitatea evidenta de arme intre instrumentele mediatice aflate la indemana jurnalistilor si rezerva de exprimare care deriva din statutul profesional al judecatorilor si procurorilor face evidenta necesitatea adoptarii unei reactii pentru informarea corecta a publicului".

In Adresa trimisa la CNA, Augustin Lazar ii invoca Laurei Georgescu temeiul in baza caruia CNA sa pastreze "continutul informativ al emisiunilor difuzate in cadrul general acceptat al standarelor europene ale libertatii de exprimare".

Este vorba despre prevederile art. 17 alin. 1 lit.d) pct. 1, 3 si 6 din Legea nr. 504/2002 privind audiovizualul in care se stabileste ca CNA este autorizat pentru urmatoarele:

"lit. d) sa emita, in aplicarea dispozitiilor prezentei legi, decizii cu caracter de norme de reglementare in vederea realizarii atributiilor sale prevazute expres in prezenta lege si, cu precadere, cu privire la:

1. asigurarea informarii corecte a opiniei publice; (…)

3. asigurarea echidistantei si a pluralismului opiniilor; (…)

6. apararea demnitatii umane si a dreptului la propria imagine;

lit. e) sa elaboreze instructiuni si sa emita recomandari pentru desfasurarea activitatilor in domeniul comunicarii audiovizuale".

Actiunea lui Lazar de a sesiza CNA vine la cateva zile dupa ce Parchetul General a chemat in bloc la audieri jurnalisti ai postului de televizune Romania TV, audiindu-i pentru a afla cum au intrat in posesia inregistrarilor cu patronul postului Sebastian Ghita dar si daca au cunostinta unde este acesta in prezent.

Prezentam in continuare adresa transmisa de Procurorul General Augustin Lazar la CNA:

3 2 1

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-