Published On: mar, Feb 28th, 2017

KOVESI, FA ROMANIEI UN BINE SI PLEACA – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu ii cere demisia Laurei Kovesi dupa decizia CCR care a constatat ca DNA a anchetat abuziv Guvernul pentru OUG 13/2017: ”Refuzul de a demisiona este inca o dovada a ceea ce as numi: coruptia de putere… Schimbarea trebuie sa inceapa cu o curatire a acestor institutii… DNA a actionat in logica institutiilor opresive din statul comunist… O curatire nu mai poate fi amanata”

kovesiSefa DNA Laura Kovesi (foto) nu mai poate ramane in functie dupa decizia CCR care a constatat ca parchetul anticoruptie a declansat o ancheta nelegala in legatura cu modul in care a fost adoptata OUG 13/2017 de catre Guvern, incalcand Constitutia si principiul separatiei puterilor in stat. Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu ii cere demisia Laurei Kovesi, aratand ca aceasta nu mai poate conduce parchetul anticoruptie. Este o solicitare facuta din ce in ce mai multi politicieni, dar si de avocati de renume, precum Gheorghe Piperea.

Tariceanu explica, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de marti 28 februarie 2017, ca decizia CCR este una istorica si ca ea stopeaza ofensiva unor institrutii nedemocratice care incearca sa preia puterea in Romania. In opinia liderului ALDE, este momentul ca DNA sa inceapa sa se curete, mai ales ca a actionat si actioneaza ca o institutie specifica regimurilor comuniste. In schimb, considera Tariceanu, refuzul Laurei Kovesi de a demisiona este inca o dovada a coruptiei de putere.

Iata comentariul presedintelui Calin Popescu Tariceanu:

“In orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR, ar fi fost urmata de demisia sefului institutiei care a incalcat un principiu fundamental al democratiei: separatia puterilor in stat. Refuzul de a demisiona este inca o dovada a ceea ce as numi: coruptia de putere. Am spus si repet: puterea absoluta corupe absolut. Din pacate, DNA a actionat in logica institutiilor opresive din statul comunist, convinse ca au toata puterea si ca nimeni nu le poate sta in cale. Decizia CCR este una istorica si cred ca stopeaza ofensiva unor institutii nedemocratice de a prelua toata puterea in Romania. Ca presedinte al Senatului, camera superioara a forului democratic suprem, nu pot decat sa sper ca in institutiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficienta responsabilitate pentru a intelege ca lucrurile trebuie sa se schimbe.

Schimbarea trebuie sa inceapa cu o curatire a acestor institutii. Opinia publica a aflat in ultimele saptamani informatii compromitatoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru functia lor: au actionat abuziv, in logica cuiva care stie ca are puterea absoluta. De asemenea, au iesit la suprafata informatii legate de protocoale dintre SRI si DNA care depasesc cu mult cadrul legal de relationare intre cele doua institutii. De la mic – la mare, de la cazuri individuale – la modalitati de actiune institutionale, se vede cum cancerul coruptiei de putere risca sa cuprinda intreg acest sistem. Deci, o curatire nu mai poate fi amanata.

In acelasi timp, decizia CCR trebuie sa aduca in prim-plan si incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Decizia nu este, propriu-zis despre aceste drepturi, dar incalcarea lor este un efect nedorit al betiei de putere. Am sperante ca eforturile mele, alaturi de reprezentantii asociatiilor de magistrati si o serie de voci din societatea civila, vor da roade. in Romania de astazi, drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate, telefoanele cetatenilor sunt ascultate fara mandat, oameni nevinovati sunt haituiti de justitia care ar trebuie sa le faca dreptate, iar Romania pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate si eu voi continua sa actionez pentru a le schimba”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-