Published On: lun, Feb 27th, 2017

GALERIE FOTO: Marian Dragomir: ”27.02.2017 – Prima zi pentru colectare selectiva / De acum depinde doar de noi”

Share This
Tags

Primarul Marian Dragomir a scris pe o retea de socializare ca din aceasta saptamana incepe colectarea selectiva. Acesta a spus ca Braicata a aplasat primele pubele pentru colectare selectiva pe doua fractiii(umeda si uscata) in sectorul Dorobanti, Independentei, Calarasi si 1 Decembrie.

“27.02.2017 BRAILA

PRIMA ZI pentru COLECTARE SELECTIVA

In sectorul Dorobanti / Independentei / Calarasi / 1 Decembrie 1918 au fost amplasate de BRAICATA primele pubele pentu colectare selectiva pe cele 2 fractii – umeda si uscata

In urmatoarea perioada aceasta colectare se va extinde pe toata zona administrata de Braicata. Asteptam aceiasi abordare si de la RER si ECO.

De acum depinde doar de noi.

Trebuie sa avem acasa doua recipiente: unul pentru fractia uscata (hartie, sticla, plastic, metal) si altul pentru fractia umeda (alte tipuri de deseuri menajere nereciclabile), sa coboram cu cei doi saci de gunoi si avem bunul simt de a-i depozita corespunzator.

Operatorul va colecta separat cele doua fractii: uscata si umeda. Fractia umeda va fi transprtata la groapa de gunoi iar fractia uscata la statia de sortare care deja a fost adusa la Braila si are o capacitate de 30.000 tone/luna.

Primii pasi spre selectarea colectiva au inceput in anul 2009. Nu a functionat. Justificari se gasesc cu miile – operatorii, cetatenii, hotii, etc.

Primaria Braila a platit pentru Sistemul Integrat de Management al Deseurilor suma de 4.683,740 lei (1.051.000 euro)

- in mandatul primarului Simionescu 3.366.737 lei (aprox. 756.000 euro)

- in mandatul primarului Dragomir 1.317.740 lei (aprox. 295.000 euro)

Mai avem de plata 2.682.997 lei (aprox. 602.920 euro), bani care au fost inclusi in bugetul anului 2017 si vor fi platiti in functie de realizarea lucrarilor.

De ce nu avem inca operatorul unic?

Pentru ca normele pentru organizarea licitatiei au fost emise de Guvernul Ciolos in decembrie 2016, pentru ca ANRSC a prevazut faptul ca societatile aflate in insolventa pot participa la licitatie, societatea castigatoare aflata in insolventa a intarziat lucrarile, etc …..

P.S.

Daca reusim sa reducem cantitatea de gunoi si ne incadram in procentele prevazute in legislatie, anul 2018 nu va mai aduce cresteri de tarife pentru salubrizare.

Daca Guvernul Grindeanu va emite o ordonanta de urgenta astfel incat sa se plateasca supra-taxa doar pentru cantitea suplimentara (neredusa si depasita), doar atunci putem reduce in anul 2017 taxa pentru salubrizare. Cei care au platit vor putea recupera banii sau se vor constitui avans pentru 2018.

Daca la finalul anului 2016 Guvernul Ciolos era aplicat in loc de "aplecat" si emitea acesta ordonanta nu eram in aceasta situatie”, a scris Dragomir.

Comentarii

comentariu

About the Author