Published On: vin, Feb 17th, 2017

Caravana “Pofta de carte” a fost un succes in Braila

Braila, 17 februarie 2017 – Caravana Pofta de carte – initiata in octombrie 2016 de Asociatia OvidiuRo – a ajuns in perioada 13 – 17 februarie in judetul Braila, unde primariile estimeaza pentru anul acesta un numar total de 2291 de copii care pot beneficia de programul national Fiecare Copil in Gradinita (FCG). Programul lansat in februarie 2016 incurajeaza accesul la gradinita al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunara de tichete sociale pentru gradinita, conditionate de prezenta zilnica.

Caravana Pofta de Carte are ca obiectiv incurajarea cititului interactiv si a unei alimentaţii sanatoase in gradinitele din comunitatile defavorizate si isi propune totodata sa informeze parintii cu privire la Legea nr. 248/2015. Caravana beneficiaza de suţinerea Carrefour Romania si Carrefour Foundation, iar anul acesta scolar, 10.000 de copii defavorizati din toata tara vor primi cate o carte pentru acasa si 1.000 de carti uriase ilustrate vor ajunge in gradinite, in cadrul proiectului.

In judetul Braila, 321 de copii de varsta prescolara au participat la sesiunile de citit interactiv din carti uriase si au primit cate o carte ilustrata dupa lectia-degustare desfasurata in gradinitele din comunele Ulmu, Rosiori, Sutesti, Zavoaia si Viziru – unde au fost oferite carti uriase ilustrate, fructe si legume, materiale educationale si produse de igiena, ca parte a Caravanei Pofta de carte. Cele 5 comunitati au fost selectate cu sprijinul autoritatilor locale si judetene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la marimea populatiei prescolare, rata de marginalizare si gradul de cuprindere a copiilor defavorizati in invatamantul prescolar..

“Misiunea noastra este ca fiecare copil sa poata beneficia de educatie prescolara de calitate. Gradinitele din mediul rural sunt, din pacate, slab dotate, cu toate ca cei mici isi doresc foarte mult jocuri si carti ilustrate. Copiii sunt incantati cand cineva le citeste, iar cartile ii cuceresc instantaneu. Cartile uriase pe care le aducem sunt o noutate, iar pentru cei mai multi dintre ei, cartea pe care o primesc este si prima lor carte – ceea ce este ingrijorator, avand in vedere rezultatele unui studiu  american ce arata ca un copil provenind din mediile defavorizate (deci cu acces limitat la resurse educationale) are in vocabular, in medie, 500 de cuvinte pana la varsta de 3 ani, comparativ cu ceilalti copii, care isi insusessc 1100 de cuvinte in primii 3 ani de viata. Speram ca tehnicile de citit interactiv propuse de noi sa le fie utile atat educatorilor cat si parintilor – cu impact direct asupra dezvoltarii cognitive a celor mici”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Caravana Pofta de carte va ajunge la copii defavorizati din toate cele 41 de judete ale tarii pana la finalul anului acesta scolar, proiectul fiind o continuare fireasca a Caravanei de vara FCG ce a acoperit 99 de comunitati din 15 judete. Carrefour a suţinut si Caravana de Vara FCG, pe parcursul careia au fost distribuite prescolarilor un numar de  6000 de carti, iar peste 3000 de parinti au fost consiliati cu privire la importanta educatiei timpurii si a cititului impreuna cu cei mici.  60.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost inscrisi in programul national Fiecare Copil in Gradinita pana in decembrie 2016, dintr-un total de 110.000 estimati de Ministerul Muncii, la nivel national. In medie, 64% dintre copiii.

Romania este a doua dintre tarile cu cea mai mare inegalitate socio-economica din UE  iar acest decalaj se reflecta in mod direct in nivelul de alfabetizare si performantele copiilor la citit. Potrivit Raportului de tara realizat de ELINET , Romania este pe locul 23 (din cele 24 de state UE participante la evaluarile PIRLS in 2011) cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a demonstrand probleme serioase la citit (acelasi procent de 35% reprezinta proportia copiilor expusi riscului abandonului timpuriu al scolii).

Comentarii

comentariu

About the Author