Published On: mie, Ian 11th, 2017

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” gazduieste lansarea cartii “Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist si om de cultura – Povestea familiei”

afis-lansare-rasty-petzalis_infobrailaBiblioteca Judeteana "Panait Istrati" va invita vineri, 13 ianuarie 2017, ora 15.00, la lansarea cartii “Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist si om de cultura – Povestea familiei", semnata de Emilia Rasty-Petzalis. Volumul este prezentat de Viorel Coman, scriitor, Ion Bobaru, farmacist si Gratiela Constanda, profesor. Evenimentul este moderat de Ion Volcu, sef birou in cadrul Bibliotecii. Invitati speciali din partea autoarei sunt: Paul-Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei si membrii comunitatii grecesti din Braila.  In cadrul evenimentului Ansamblul "Parnassos", al Comunitatii Elene Braila, va oferi un program artistic de dansuri traditionale grecesti.

Farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis (1834 – 1894) s-a nascut la Atena unde a urmat cursurile Facultatii de Farmacie, obtinand diploma de spiter in anul 1857. Sophocles Rasty-Petzalis a deschis in anul 1864, a patra farmacie din Braila, devenita, in 1875, Farmacia Regala, fiind a doua farmacie a lui din acest oras. Din 1883, Farmacia Regala functioneaza in imobilul din str. Regala nr. 4 (actual str. Mihai Eminescu nr. 2). Sophocles Rasty-Petzalis a participat activ la o serie de activitati cultural-stiintifice, cum sunt deschiderea si functionarea unei biblioteci si a unui muzeu stiintific in orasul Braila (actual Muzeul „Carol I" si Biblioteca Judeteana „Panait Istrati"). El a organizat si viata muzicala a orasului Braila, fiind membru fondator si presedinte al Societatilor Filarmonice „Musa", infiintata in 1880, si „Lyra", infiintata in 1883. Pe parcursul vietii, atat pentru activitatea cultural-artistica, pentru cea profesionala, precum si pentru alte merite, Sophocles Rasty-Petzalis a primit decoratii si distinctii din partea Greciei, Frantei, Romaniei, fostului Imperiu Otoman si Italiei.

Comentarii

comentariu

About the Author