Published On: joi, Noi 17th, 2016

TRIBUNALUL SIBIU A FACUT ORDINE IN CASA LA IOHANNIS

Judecatoarele Daniela Sorina Craciun si Elena Dumbravean explica de ce le-au admis familiilor aruncate in strada in 1999 cererea de revizuire a sentintei Judecatoriei Sibiu, care le anulase oamenilor, la solicitarea cuplului Iohannis, contractele incheiate pe Legea 112: „Tribunalul constata ca 'certitudinea drepturilor' a fost 'spulberata' prin decizia 655/12.11.2015 a Curtii de Apel Brasov”.

klaus_iohannis_carmen_iohannis_hans_klemmImobilele dobandite prin frauda la lege continua sa ii creeze neplaceri presedintelui in functie al Romaniei. La un an de la pronuntarea deciziei nr. 655/12.11.2015 a Curtii de Apel Brasov care a lasat familia prezidentiala fara proprietatea din strada Nicolae Balcescu nr. 29, Tribunalul Sibiu a facut publice considerentele deciziei nr. 993/12.10.2016 prin care judecatoarele Daniela Sorina Craciun si Elena Dumbravean de la Sectia a I-a civila au dispus, practic, restabilirea ordinii de drept in casa achizitionata – cu acte false, spun instantele – de sotii Klaus Iohannis (foto stanga) si Carmen Iohannis (foto centru).

Este vorba despre decizia prin care Tribunalul Sibiu, luand act de hotararea Curtii de Apel Brasov prezentata pe larg de Lumeajustitiei.ro in articolul Klaus Fraus, le-a admis familiilor Antonescu si Oarga, aruncate in strada in urma cu 17 ani, cererea de revizuire a sentintei Judecatoriei Sibiu nr. 6700/07.10.1999 de anulare, la solicitarea cuplului Iohannis, a contractelor de vanzare-cumparare prin care oamenii achizitionasera in 1997, pe Legea nr. 112/1995, cele doua apartamente de pe strada Nicolae Balcescu nr. 29, din centrul Sibiului.

Concret, prin decizia redactata zilele trecute, pe care sotii Iohannis teoretic o mai pot ataca in recurs, judecatoarele Craciun si Dumbravean de la Tribunalul Sibiu au admis apelul formulat de revizuentii Elisabeta Antonescu, Ioan Adrian Oarga, Ancuta Steluta Oarga si Ioan Oarga (urmasii Anei Oarga) impotriva sentintei nr. 2228/04.03.2010 a Judecatoriei Sibiu, pe care au schimbat-o in sensul ca au admis cererea de revizuire a sentintei civile nr. 6700/07.10.1999, pronuntate de Judecatoria Sibiu.

In continuare, cele doua judecatoare de la Tribunalul Sibiu au schimbat in totalitate sentinta din 7 octombrie 1999 a Judecatoriei Sibiu, in sensul ca au admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor Rodica Bastea, Klaus Johannis si Carmen Johannis, exceptie invocata de familiile parate Antonescu si Oarga, si au respins actiunea civila formulata de sotii Iohannis ca fiind formulata de persoane lipsite de calitate procesuala activa.

Prezentam in continuare cateva pasaje-cheie din motivarea deciziei nr. 993/12.10.2016 pronuntate de judecatoarele Daniela Sorina Craciun si Elena Dumbravean:

„Tribunalul apreciaza ca, daca la pronuntarea sentintei civile nr. 6700/1999 a Judecatoriei Sibiu ramasa irevocabila, ar fi fost cunoscuta situatia de fapt retinuta prin sentinta civila nr. 8530/2004 a Judecatoriei Sibiu asa cum a fost ramasa irevocabila prin decizia civila nr. 655/2015 a Curtii de Apel Brasov, era obligatorie constatarea lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor Bastea Rodica in calitate de mostenitor al defunctului Bastea Ioan, Iohannis Klaus Werner si Johannis Carmen Georgeta.

Astfel, cu putere de lucru judecat, prin hotararea mentionata s-a retinut ca 'prin decizia civila nr. 33/2005 a Tribunalului Brasov, certificatul de mostenitor nr. 90/01.06.1999 a fost declarat nul absolut pe motiv ca este fondat pe o cauza ilicita si s-a emis prin fraudarea legii. In temeiul principiului resolutio jure dantis resolvitur jus accipientis, desfiintarea actului juridic primar are ca efect si desfiintarea actelor juridice subsecvente. Prin urmare, contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 de BNP Bucsa Radu Gabriel in aceeasi zi si la acelasi birou notarial la care fusese intocmit si certificatul fals, nu poate fi considerat valid, cu atat mai mult cu cat intimatii-parati Bastea Ioan si Iohannis Carmen Georgeta, parti in contractul de vanzare-cumparare, au figurat si in calitate de beneficiari ai certificatului de mostenitor'.

 

In consecinta, atata vreme cat calitatea procesuala activa a reclamantilor (in ce priveste prezenta cauza) a fost intemeiata pe calitatea de proprietar dobandita printr-un contract de vanzare-cumparare declarat ulterior nul, respectiv certificat de mostenitor declarat ulterior nul, avand in vedere, de asemenea, ca efectele constatarii nulitatii unui act juridic au efect retroactiv, intinzandu-se pana la data incheierii actului (cauza de nulitate fiind contemporana), rezulta ca reclamantilor le-a lipsit calitatea procesuala activa pentru a promova actiunea in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare incheiate de parati (revizuentii) cu privire la apartamentele situate in municipiul Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 29.

 

Revizuentii au invocat aspecte referitoare la calitatea procesuala activa a reclamantilor si in cadrul sedintei de judecata din data de 13.12.2001 in dosarul nr. 2855/2001 al Tribunalulu Brasov (fila 61, dosar nr. 2855/2001). In considerentele deciziei civile nr. 2195/19.12.2001 se arata ca, in ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantilor, apelantii (revizuentii din prezenta cauza) nu au facut dovada ca au obtinut o hotarare judecatoreasca care ar fi constatat nulitatea titlurilor de proprietate ale acestora.

 

Aspecte legate de lipsa calitatii procesual active a reclamantilor intimati au fost invocate si in cererea de recurs formulata de revizuenti impotriva deciziei civile nr. 2195/19.12.2001 a Tribunalului Brasov. In considerentele deciziei civile nr. 627/R/12.06.2002 a Curtii de Apel Brasov s-au mentinut considerentele instantei de apel, in sensul ca nu a fost depusa o hotarare judecatoreasca irevocabila care sa infirme situatia de fapt si de drept retinuta, si 'avand in vedere termenul rezonabil de solutionare a pricinii, s-a dat intaietate drepturilor cu o existenta certa in dauna celor eventuale'.

 

Tribunalul constata ca 'certitudinea drepturilor' a fost 'spulberata' prin decizia civila nr. 50/2008 a Tribunalului Brasov, astfel cum a ramas irevocabila prin decizia civila nr. 655/12.11.2015 a Curtii de Apel Brasov, in sensul ca s-a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 incheiat intre Bastea Ioan – decedat, mostenitor fiind Bastea Rodica, in calitate de vanzator, si Iohannis Carmen Georgeta si Johannis Klaus Werner, in calitate de cumparatori, cu consecinta rectificarii Cartii Funciare nr. 9331 Sibiu sub nr. Topografic 45/1 in sensul radierii dreptului de proprietate al paratilor Bastea Ioan, Johannis Carmen Georgeta si Johannis Klaus Werner inscris sub nr. B 9, 10 si 11 asupra imobilului de la A+1”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-