Published On: vin, Noi 4th, 2016

SMECHERIE CU GHIVENT – Culmea coincidentei: dosare cu firme si companii cu care au avut legatura membri ai familiei Laurei Kovesi zac in nelucrare la DNA de ani de zile

Parchetul anticoruptie ocoleste Transgazul unde director a fost fratele lui Kovesi. De 3 ani, DNA tine urmarirea penala in faza „in rem” in cauza privind fapte de coruptie la compania Transgaz, desi Guvernul i-a dat mura-n gura faptele de natura penala. Dosarul „RCS/RDS – Dumitru Dragomir” e in lucru de 4 ani .

A naibii coincidenta. Dosarele ce privesc firme si companii cu care au avut legatura persoane din familia Laurei Kovesi zac de ani de zile in nelucrare la DNA. Procurorii lui Kovesi, care dau dovada de maxima celeritate in atatea si atatea cazuri, sunt brusc incapabili sa solutioneze intr-un termen rezonabil dosare de acest gen, desi uneori chiar primesc mura-n gura datele necesare pentru finalizarea spetei si pentru emiterea rechizitoriului.

Asa stau lucrurile spre exemplu in dosarul „Transgaz”, dosar care priveste posibile fapte de coruptie comise la compania unde director adjunct la Directia Tehnologia Informatiei si Comunicare a fost Sergiu Lascu. Adica nimeni altul decat fratele sefei DNA Laura Kovesi. La fel se intampla si dosarul „RCS/RDS – Dumitru Dragomir”. Este o cauza cu suspiciuni de mita de la compania RCS/RDS catre fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir. Ce sa vedeti, cu compania RCS/RDS au avut sau au legaturi persoane extrem de apropiate de sefa DNA Laura Kovesi. Iar aici ne referim la Eduard Kovesi, fostul sot al sefei DNA, si la Florin Nemes, cel despre care Revista Catavencii, a scris ca ar fi iubitul Laurei Kovesi.

De 3 ani, DNA tine dosarul „Transgaz” in faza „in rem”

Dosarul privind posibile fapte de coruptie comise la compania Transgaz zace in nelucrare la DNA de aproape 3 ani de zile. Mai exact, din 2014, procurorii lui Kovesi tot fac acte de urmarire penala cu privire la fapta, „in rem”. Asta reiese chiar din reaspunsul oficial pe care DNA l-a trimis la solicitarea Lumeajustitiei.ro.

Astfel, Lumeajustitiei.ro a cerut parchetului anticoruptie sa precize:

- Care este stadiul dosarului constituit la DNA in urma trimiterii la parchetul anticoruptie, in anul 2014, a Raportului de control privind verficarile efectuate de Corpul de control al prim-ministrului la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA?

Raspunsul venit de la DNA nu ne-a surprins deloc. Situatia este exact cum ne asteptam. Procurorii lui Kovesi, capabili sa rezolve dosare in doar cateva zile, in acest caz si-au pierdut brusc indemnarea. Potrivit DNA, in dosarul „Transgaz” se efectueaza acte de urmarire penala doar cu privire la fapta. Cauza se afla la DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, condus de procuroarea Aurelia Danusia Boicean.

Iata raspunsul DNA:

„Dosarul la care faceti referire se afla in lucru la DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, in acest moment, se desfasoara acte de urmarire penala doar cu privire la fapta ('in rem') iar, alte informatii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva unei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe cu privire la o anumita fapta”.

Dosarul “Transgaz”: Fratele si prietenul tatalui

Asadar, de aproape 3 ani procurorii DNA nu au reusit sa depaseasca faza de urmarire penala cu privire la fapta („in rem”). Nu vi se pare ciudat cum fix in acest caz DNA da dovada de lipsa de celeritate? Noua da. Si ni se pare ciudat mai ales daca ne gandim ca procurorilor DNA le-au fost oferite mura-n gura toate datele referitoare la fapte de natura penala, si nu de catre oricine, ci chiar de catre Guvernul Romaniei.

In martie 2014, Corpul de Control al prim-ministrului de la acea vreme, Victor Ponta, a trimis la DNA „Raportul de control privind verificarile efectuate la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias”. In respectivul raport au fost devoalat un imens jaf din bani publici, raportul fiind de fapt un rechizitoriu ce contine toate elementele necesare derularii si finalizarii unei anchete. Nimic nu s-a intamplat de atunci, DNA-ul Laurei Kovesi ramanand de 3 ani la faza de urmarire penala „in rem”.

Oare de unde vine aceasta letargie? Oare din cauza personajelor implicate la Transgaz care au legatura cu sefa DNA Laura Kovesi? Noi speram ca nu.

Oricum, tabloul devine foarte interesant daca ne gandim ca, asa cum mentionam ceva mai devreme, fratele Laurei Kovesi, Sergiu Lascu, a fost director la Directia Tehnologia Infiormatiei si Comunicare de la Transgaz. Sergiu Lascu a ocupat aceasta functie de conducere chiar in perioada jafului descoperit de Corpul de Control al prim-ministrului.

Iar ca imaginea sa fie cat mai completa, sa ne mai amintim ceva. Mai exact, sa ne amintim declaratiile politice facute de senatorul Valer Marian de-a lungul anilor. Acesta dezvaluia ca Transgaz a fost condusa de un anume Florin Muntean, cel mai bun prieten al lui Vasile Blaga. Despre acelasi Florin Muntean, Valer Marian a sustinut ca ar fi si cel mai bun prieten al tatalui Laurei Kovesi, Ioan Lascu. Nu in ultimul rand, Valer Marian a acuzat ca Florin Muntean si Vasile Blaga ar fi fost implicati in numirea Laurei Kovesi in functia de Procuror General al Romaniei, la doar 33 de ani, cand avea la activ doar 3 dosare, dupa cum Traian Basescu a dezvaluit.

Si ca sa incheiem, numele acestui Florin Muntean apare chiar in Raportul Corpului de Control al prim-ministrului trimis la DNA.

Dosarul “RCS/RDS – Mitica Dragomir”: fostul sot si presupusul iubit

Credeti ca este singurul dosar care priveste o companie cu care apropiati ai sefei DNA au avut sau au legaturi si care zace la DNA in nelucrare? Ei bine, nu. La fel stau lucrurile si in celebrul dosar “RCS/RDS – Dumitru Dragomir”, un dosar in care se supecteaza o mita data de compania de televiziune catre fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Este vorba despre contractul pe care “RCS/RDS” l-a incheiat cu o firma a lui Dumitru Dragomir, un contract in valoare de 1,7 milioane de euro care. In schimbul celor 1,7 milioane de euro ajunsi la firma lui Dragomir, RCS/RDS urma sa isi faca reclama la Crystal Palace Ballrooms, un complex de sali de evenimente detinut de fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Interesant, contractul a fost incheiat in perioada in care “RCS/RDS” a castigat licitatia pentru drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, organizata chiar de Liga condusa de Dumitru Dragomir.

In 2013, presa anunta ca DNA a inceput o ancheta in acest caz, procurorii verificand contractul dintre “RCS/RDS” si firma lui Dragomir. Parchetul lui Kovesi urma sa ancheteze daca este vorba despre o mita data de compania de televiziune si cablu pentru Dumitru Dragomir, in schimbul castigarii licitatiei pentru meciurile de fotbal.

Au trecut anii si nimeni nu stie ce s-a intamplat. Din 2013, despre acest dosar nu se mai stie nimic. Nu se stie daca a fost inchis ori daca e in lucru, in faza de urmarire penala cu privire la fapta (“in rem”), ca in cazul “Transgaz”.

Exista asemanari intre dosarul “Transgaz” si dosarul “RCS/RDS – Dumitru Dragomir”. Daca in cazul “Transgaz” ii intalneam pe fratele lui Kovesi, Sergiu Lascu, si pe Florin Muntean, despre care senatorul Valer Marian spunea ca e bun prieten cu tatal Laurei Kovesi, in cazul “RCS/RDS” gasim alte doua persoane apropiate de sefa DNA.

Una dintre ele este fostul sot al Laurei Kovesi, Eduard Kovesi. Acesta a avut legaturi cu compania de televiziune si cablu, incasand bani de la “RCS/RDS”. Dovada este declaratia de avere a Laurei Kovesi din 2006, unde actuala sefa a DNA, pe atunci Procuror General al Romaniei, a trecut la capitolul venituri ale sotului Eduard Kovesi “SC RDS SA – Bucuresti – salar activitate profesionala”. Eduard Kovesi a fost casatorit cu Laura Kovesi timp de 5 ani, respectiv din 2002 pana in 2007.

A doua persoana din anturajul Laurei Kovesi care are inca legaturi cu compania “RCS/RDS” este Florin Nemes. Coordonator de marketing si PR al RCS/RDS, Florin Nemes ar fi, conform dezvaluirilor facute de Revista Catavencii, iubitul Laurei Kovesi. Posibila legatura amoroasa dintre sefa DNA si Florin Nemes nu a fost niciodata negata de Kovesi. Cine nu il stie pe Florin Nemes se poate uita la reclamele Digi Mobil in care acesta joaca rolul unui detinut intr-o inchisoare de lux, alaturi de fostul fotbalist Gica Craioveanu.

Iata deci doua dosare care zac in nelucrare la DNA de ani de zile. Sa fie oare inactiunea DNA cauzata de faptul ca persoane apropiate de Kovesi au avut sau au legatura cu companiile ce ar trebui investigate de parchetul anticoruptie? Adevarul va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-