Published On: sâm, Noi 5th, 2016

S-a inceput depunerea cererilor pentru cumpararea vechimii in munca / Cine sunt beneficiarii si cat trebuie sa plateasca

Dupa ce presedinte Klaus Iohannis a promulgat legea care permite ''cumpararea'' de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet si a intrat in vigoate pe 27 octombrie 2016, persoanele doritoare au inceput sa-si depuna dosarele in vederea acestui lucru. Atfel persoanele care nu mai au un loc de munca, dar au nevoie sa le fie completata vechimea pentru a iesi la pensie, pot achita plata contributiei de asigurari sociale retroactiv, pentru perioada in care nu au figurat ca si contribuitori.

Mai mult, persoanele respective nu trebuie sa beneficieze de pensie deja. Vechimea se poate cumpara pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016. Benefeciaza de aceasta posibilitate persoanele care nu au indeplinit varsta de pensionare. Doritorii sunt nevoiti sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu au mai fost asigurati in ultimii cinci ani si ca nu sunt pensionari.

La suma de plata, pe care trebuie sa o achite cei care indeplinesc conditiile impuse de Casa de Pensii, se va tine cont de salariul minim brut pe tara, care a ajuns de la 620 lei, in 2011, la 1250 in 2016, implicit nivelul contributiei a evoluat, si de coeficientul de imflatie. Calculul sumei care trebuie achitata de romanii doritori se va face pe o platforma online. Suma totala care trebuie achitata pentru a cumpara vechime retroactiva pentru o perioada de 5 ani se ridica la 15.500 de lei. Suma se poate plati atat integral, cat si in sase rate aferente celor sase luni pana la expirarea termenului. Aceasta lege este aplicabila pana la data de 27 aprilie 2017, iar cei care vor depune dosarul in aceasta luna, vor avea la dispoztie doar cateva zile pentru a plati contributie. In concluzie, cu cat cererea se depune  mai devreme, cu atat mai este avantajos pentru doritori, persoanele respective avand la dispozitie mai mult timp pentru plata aferenta.

Contractul de asigurare se incheie la sediul Casei Judetene de Pensii. Dupa incheierea contractului si plata sumei aferente, institutia va certifica stagiul de cotizare al celor care au achitat retroactiv vechimea. Singurul act necesar este Buletinul de Identitate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-