Published On: joi, Noi 17th, 2016

Prioritatile tinerilor pentru viitorul guvern au fost stabilite

Reprezentantii celor mai importante organizatii de tineret din Romania s-au intalnit, au discutat si adoptat la Timisoara Rezolutia Tinerilor, prin care cer Presedintelui Romaniei, presedintilor camerelor parlamentului, premierului si presedintilor partidelor politice o abordare strategica a masurilor in domeniul tineretului, in acest moment impartite intre prea multe ministere si autoritati, necorelate si avand de multe ori la baza legislatie incompleta sau care nu produce efecte reale. Rezolutia rezuma prioritatile organizatiilor semnatare si concluziile din cadrul Summitului Tinerilor, desfasurat in perioada 11 – 16 noiembrie 2016 si coordonat de Consiliul Tineretului din Romania.

Initiatorii (structuri neguvernamentale, sindicale si patronale de tineret) au impreuna peste 80.000 de membri, desfasoara activitati care au impact direct asupra altor cateva sute de mii anual si lupta pentru interesele a peste 3 milioane de tineri romani. Acestea cer masuri mai curajoase pentru stimularea natalitatii si ameliorarea declinului demografic actual, un sistem de educatie formal adaptat la realitatile secolului XXI, precum si sustinerea extinderii si recunoasterii educatiei nonformale si a voluntariatului, incurajarea antreprenoriatului si asigurarea de conditii de munca decente pentru tineri, preventia problemelor de sanatate si dezvoltarea sportului scolar si universitar, un mediu mai curat, facilitarea integrarii persoanelor cu dizabilitati in societate si, nu in ultimul rand, combaterea discursului instigator la ura si a masurilor impotriva unor minoritati etnice, sexuale sau religioase si altor categorii sociale. Rezolutia atrage atentia si asupra faptului ca e important ca unul dintre ministrii viitorului guvern sa raspunda in mod real de integrarea politicilor de tineret aflate in competenta mai multor ministere care nu comunica in mod adecvat intre ele. De asemenea, semnatarii cer ca modul in care Guvernul si autoritatile locale iau decizii si implementeaza masuri cu impact asupra tinerilor sa fie mai clar reglementat, transparent si sa descurajeze coruptia.

Initiatorii vor lansa in cursul saptamanii urmatoare si un plan de guvernare pentru tineret care detaliaza fiecare domeniu abordat in rezolutie, dupa integrarea propunerilor facute de tineri activi in proiecte si organizatii de tineret din toata tara si care au participat la atelierele din cadrul Summitului Tinerilor. De asemenea, acestia cer intalniri cu Presedintele Romaniei, presedintii camerelor parlamentului, Prim-ministrul si presedintii partidelor politice, inainte de alegeri, pentru discutarea acestor propuneri.

"Prin aceasta rezolutie si colaborare depasim limitarea fiecarei organizatii de tineret la nisa ei si incepem sa lucram impreuna, sa ne intelegem si armonizam punctele de vedere si sa ne sustinem reciproc in initiativele noastre. Ne-am dat seama ca asa putem fi mult mai puternici, dar si ca atat timp cat fiecare minister trage in alta directie atunci cand vine vorba de masuri cu impact asupra tinerilor si nu exista o coerenta generala la nivelul Guvernului nu putem sa asiguram o imbunatatire semnificativa a situatiei in care se afla generatia noastra de la an la an. Principalele institutii in stat si partidele politice trebuie sa inceapa sa gandeasca strategic atunci cand vine vorba de noi. Mai vreau sa le spun tinerilor ca sansele ca decidentii sa acorde atentie nevoilor noastre sunt direct proportionale cu participarea la vot! Din pacate, decidentii tin de multe ori cont mai mult de calculul electoral decat de impactul unor masuri pentru societate…” – Mihai Dragos, Presedintele Consiliului Tineretului din Romania

Comentarii

comentariu

About the Author