Published On: vin, Noi 4th, 2016

Ion Rotaru(PSD): Daca vrem sa incurajam cumpararea pamantului agricol de catre romani trebuie sa venim cu un pachet avantajos de finantare oferit de banci”

La deschiderea targului agricol Indagra de la Romexpo, cel mai mare targ dedicat agriculturii din Europa de Sud-Est, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat ingrijorat de faptul ca ca Romania si-a instrainat deja aproape o treime din terenul agricol si a precizat ca trebuie adoptate masuri pentru reglementarea situatiei.

"Nu cred ca se poate merge la infinit asa. Vom ajunge sa ne uitam la pamant si ne intrebam al cui o fi, pentru ca al nostru nu mai poate fi“, a afirmat Klaus Iohannis.

Senatorul PSD, Ion Rotaru considera ca este foarte bine ca s-au luat masuri prin care terenul argricol nu se va mai instraina cu usurinta persoane din afara granitelor tarii, dar crede ca o astfel de hotarare trebuia luata mult mai devreme, pentru ca o parte foarte mare din pamantul agricol din Romania a fost deja instrainat. Acesta a mai adaugat ca isi doreste implicarea Bancii Nationale in sprijinirea romanilor care doresc sa cumpere pamant.

Probabil aceasta decizie ar fi trebuit sa fie luata MULT mai devreme. Astazi, deja o mare parte a pamanturilor a fost instrainat. Foarte multe tari membre Uniunii Europene au alta legislatie, in care nu s-a vandut niciun hectar de pamant. Probabil politica care trebuia facuta atunci cand s-a liberalizat vanzarea pamantului ar fi trebuit sa vina la pachet cu masuri care sa sustina din punct de vedere financiar investitorii autohtoni. Eu am informatii ca oamenii de afaceri din Italia au fost sustinuti de banci si fara niciun fel de rezerva cu dobanzi foarte mici sau aproape fara dobanda pentru a cumpara pamant. Noi nu am avut o astfel de politica a Bancii Nationale, a bancilor din tara sa sustina cumpararea pamanturilor de catre romani si iata ca ne aflam in aceasta situatie in care niste milioane de hectare de pamant au ajuns la diversi oameni de afaceri. Acest lucru pana la urma tine de o reglementare a Uniunii Europene, tine de ceea ce inseamna libera circulatie, dar ar fi trebuit sa existe niste masuri protectioniste pe zona aceasta a pamantului. Daca vrem sa incurajam cumpararea pamantului de catre romani sa venim cu acel pachet de finantare de catre banci pe o formula care sa avantajeze si sa determine oamenii care doresc sa cumpere pamant”, a declarat Ion Rotaru.

Comentarii

comentariu

About the Author