Published On: joi, Noi 10th, 2016

INALTA CURTE A CONDAMNAT DNA

Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes a castigat procesul cu parchetul Laurei Kovesi. ICCJ a mentinut decizia Curtii de Apel Brasov prin care DNA a fost obligata, in solidar cu TVR si Rodica Culcer, la plata unor despagubiri de 15.000 lei. Remes a dat in judecata DNA dupa ce procurorii au livrat la TVR filmuletul din dosarul „Caltabosul”.

Inca o infrangere pentru DNA la Inalta Curte. De aceasta data nu mai vorbim despre vreun dosar penal desfiintat de instanta, ci despre o cauza civila, in care judecatorii au confirmat ca parchetul condus azi de Laura Kovesi a apelat la metode abuzive pentru a defaima public inculpati, calcand in picioare dreptul la demnitate si onoare. Fostul ministru al Agriculturii din Guvernul Tariceanu, Decebal Traian Remes, a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul pe care l-a intentat DNA dupa ce parchetul anticoruptie a scurs catre TVR filmuletul din dosarul „Caltabosul”. Un filmulet difuzat in 2007, in perioada in care DNA era condus de Daniel Morar (foto stanga), intitlat „Flagrant”, dar care nu prezenta niciun flagrant, Remes – condamnat in 2013 la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul „Caltabosul” – fiind surprins in timp ce discuta la o teresa cu Ioan Avram Muresan, fost ministru al Agriculturii in guvernarea CDR din 1996-2000.

Astfel, DNA a fost condamnata, in solidar cu TVR si fosta directoare a TVR Rodica Culcer, la plata a 15.000 lei catre Decebal Traian Remes, cu titlul de despagubiri. Concret, judecatoarele Paula Pantea, Romanita Vrinceanu si Sorinela Alina Macavei de la Sectia I civila a ICCJ au mentinut decizia Curtii de Apel Brasov, din 30 iunie 2016, respingand atat recursul lui Decebal Traian Remes fata de aceasta hotarare, cat si recursurile formulate de DNA, TVR si Rodica Culcer.

In 30 iunie 2016, Curtea de Apel Brasov obligase DNA, TVR si Rodica Culcer la plata unor despagubiri civile in valoare de 15.000 lei. Atunci, instanta din Brasov a intors sentinta Tribunalului Bucuresti, din 28 noiembrie 2011, prin care actiunea lui Remes fusese respinsa.

Fara indoiala, hotararea Inaltei Curti vine sa confirme inca o data practicile abuzive si nelegale la care apeleaza DNA pentru a defaima inculpatii si pentru a forta in acest fel obtinerea unor solutii favorabile, creandu-le acestora imaginea unor persoane corupte inainte ca o instanta sa se pronunte definitiv. De asemenea, decizia ICCJ poate fi folosita oricand de persoanele care au fost la randul lor tinta defaimarilor in presa pe baza informatiilor si documentelor scurse de la DNA. Iar in acest context, trebuie sa amintim si hotararea Tribunalului Bucuresti din 2010, din dosarul in care fostul Procuror General adjunct al Romaniei Gabriela Ghita a dat in judecata DNA, hotarare in care TMB a stabilit ca este interzis ca un parchet sa incalce prezumtia de nevinovatie si sa puna oameni la zidul infamiei sub masca informarii publicului. Desigur este vorba despre comunicatele de presa prin care DNA prezinta inculpatii sau suspectii ca fiind niste persoane in mod cert corupte. De asemenea, Tribunalul Bucuresti a hotarat ca procurorul sef al DNA raspunde material pentru toate comunicatele prin care cetatenii sunt prezentati ca autori ai unor infractiuni.

Iata minuta ICCJ, din 8 noiembrie 2016, din dosarul „Remes-DNA” (dosar 48790/3/2010):

„Decizia nr. 2113: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamantul Decebal Traian Remes si de paratii Societatea Romana de Televiziune, Rodica Culcer si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva deciziei nr.979/AP din 30 iunie 2016 a Curtii de Apel Brasov – Sectia civila. Irevocabila”.

Iata minuta Curtii de Apel Brasov, 30 iunie 2016, din dosarul „Remes-DNA”:

„Tip solutie: Schimbat in parte

Solutia pe scurt: Admite in parte apelul formulat de catre reclamantul Decebal Traian Remes impotriva sentintei civile nr. 1599/28.11.2014 a Tribunalului Bucuresti, sectia a III-a civila, pe care o schimba in parte, in sensul ca:

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Directia Nationala Anticoruptie. Admite in parte actiunea civila formulata si precizata de catre reclamantul Decebal Traian Remes in contradictoriu cu paratele Directia Nationala Anticoruptie, Societatea Romana de Televiziune si Rodica Culcer, si in consecinta:

Obliga paratele Directia Nationala Anticoruptie, Societatea Romana de Televiziune si Rodica Culcer sa plateasca in solidar reclamantului Decebal Traian Remes suma de 15.000 lei, despagubiri civile. Obliga parata Societatea Romana de Televiziune sa inceteze difuzarea inregistrarilor audio video ambientale si telefonice ce au constituit probe in dosar penal nr. 157/P/2007.

Obliga parata Societatea Romana de Televiziune sa publice prezenta hotarare, pe socoteala sa, intr-un ziar de acoperire nationala, dupa ramanerea acesteia irevocabila. Pastreaza restul dispozitiilor privind solutionarea celorlalte exceptii si pretentii. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi, 30.06.2016”.

Iata minuta Tribunalului Bucuresti, din 28 noiembrie 2014, din dosarul „Remes-DNA”:

„Tip solutie: Respinge cererea

Solutia pe scurt: Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor Presedintele Romaniei, Administratia Prezidentiala si Directia Nationala Anticoruptie. Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor Rodica Culcer si Societatea Romana de Televiziune, ca neintemeiate. Respinge actiunea, astfel cum a fost precizata in contradictoriu cu paratii Presedintele Romaniei, Administratia Prezidentiala si Directia Nationala Anticoruptie ca fiind formulata impotriva persoanelor fara calitate procesauala pasiva. Respinge actiunea, astfel cum a fost precizata in contradictoriu cu paratii Rodica Culcer si Societatea Romana de Televiziune, ca neintemeiata. Respinge cererea paratei Rodica Culcer de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecata, ca neintemeiata. Cu apel in 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 28,11,2014”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-