Published On: joi, Noi 17th, 2016

Florin Cirligea: Sunt oameni la UPU care nu reprezinta o urgenta / Bea unul trei sticle de alcool, este adus la UPU, mai injura si cadrele medicale”

Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, liberalii au discutat despre situatia prezenta la UPU Braila. Despre faptul ca foarte multi braileni se plang ca sunt nevoiti sa astepte foarte mult pentru a fi luati in primire de un medic. Florin Cirligea a spus ca aglomeratia de la UPU este datorata de faptul ca foarte multa lume care nu-si plateste asigurarea de sanatate, atunci cand are o problema, suna la 112 pentru a solicita interventia ambulantei, iar astfel de cazuri trebuie rezolvate in mod obligatoriu. Totodata, acesta a adaugat ca sunt foarte multe cazuri la UPU care nu reprezinta o urgenta.

“In opinia mea, aceasta aglomerare de la UPU se datoreaza si faptului ca foarte multa lume fara asigurarea platita apeleaza la salvare. Urgentele trebuie obligatoriu rezolvate, motiv pentru care oamenii se folosesc de aceasta stratagema, de a merge in permanenta la UPU. Sunt oameni la UPU care nu reprezinta o urgenta. Mai bea unul 3 sticle de alcool, il duce la UPU, mai si injura cadrele medicale, pleaca, peste 2-3 zile se intampla acelasi lucru. Pai haideti sa vorbim: UPU este de Primiri Urgente, nu ca ma doare maseaua, ma duc la UPU. Normal ca stai 8 ore, pentru ca au si ei coduri, ii iau selectiv. Normal ca daca persoana respectiva s-a dus ca o doare piciorul – ca asa ne-am obisnuit noi, una-doua, sunam la Salvare – , sa stea mai mult sa astepte, ca au alte cazuri mai urgente. Deci in opinia mea, foarte, foarte multa lume apeleaza la UPU, chiar daca nu este absolut necesar”, a declarat Florin Cirligea.

La randul sau doctorul Aneta Ionita a vorbit despre aceasta problema. Aceasta sustine “cu mana pe inima” ca doctorii de la UPU isi fac treaba, dar din cauza faptului ca personalul este redus, nu se poate oferi servicii la nivelul celor pe care si le doresc cetatenii. Aceasta sustine ca in foarte multe zile medicii de la UPU consulta si cate 200 de pacienti.

“La UPU sunt oameni care isi fac treaba. Cu mana pe inima va pot spune ca va duc sa stati acolo ca simpli observatori, nu stie nimeni cine sunteti, sa vedeti cum muncesc medicii. Totusi, acum nu mai stiu ce se mai intampla, dupa plecarea mea. Dar, oamenii care mai sunt acolo vor sa isi faca treaba. Sunt foarte putini medici, ne-a mai venit o doamna doctor noua, tanara. Inteleg ca ii place… de ce sa nu o pastram aici?! Au fost medici din Bucuresti care trebuiau sa vina din 2005, dar au refuzat acest lucru. Dureaza mult pentru ca este un singur medic la consult, un medic la urgente medii, un medic la resuscitare. Pe vremea cand eram eu acolo, erau doi medici. Doi medici inseamna ceva, pe tura; acum va dati seama, la un singur medic, sa vezi un judet intreg, plus din judetele limitrofe, care vin la consult… Se consulta, nu exagerez, in jur de 200 de pacienti pe zi. Ia ganditi-va, trei ture, medicul care e dimineata vine si noaptea, dupa noapte, se intoarce sigur la tura II, deci este foarte, foarte greu. Este foarte obosit si medicul acesta, sunt medici nu neaparat la 40 de ani, sunt medici si mai in varsta, mergeti sa-i intrebati ce probleme au; toti au si probleme de sanatate si cu toate astea, vin si-o fac, dar trebuie lasati sa-si faca treaba. Ritmul lor este clar alert, dar la un moment dat ajungi sa obosesti. Din acest motiv unii medici isi pierd rabdarea si mai tipa la pacienti. Pur si simplu cedezi… cedezi. Va spun si mie mi s-a intamplat cand lucram, imi vedeam de treaba mea, consultam, venea un pacient recalcitrant si efectiv, la un moment dat simteai ca iti pierzi rabdarea. In momentul in care tu ii vorbesti civilizat si el se adreseaza cu niste cuvinte urate. Este foarte dificil”, a spus Aneta Ionita.

Comentarii

comentariu

About the Author