Published On: joi, Noi 24th, 2016

DNA S-A APUCAT DE MICROSOFT IN CAMPANIE ELECTORALA

Procurorii lui Kovesi ii cer lui Iohannis sa avizeze urmarirea penala pentru abuz in serviciu fata de fostii ministri Alexandru Athanasiu, Dan Nica si Adriana Ticau. DNA are aviz de la Basescu, inca din 2014, pentru urmarirea penala a celor trei fosti ministri pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

alexandru_athanasiuDupa ce in 3 octombrie 2014 au cerut fostului presedinte Traian Basescu avizul pentru inceperea urmaririi penale a cinci ministri in dosarul “Microsoft”, DNA a solicitat, din nou, in 23 noiembrie 2016 presedintelui Romaniei, de aceasta data Klaus Werner Iohannis, sa aprecieze asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala pentru trei dintre cei cinci ministri fata de care Basescu daduse in 2014 mana libera pentru a fi cercetati. Este vorba despre Dan Nica, Alexandru Athanasiu (foto) si Adriana Ticau pentru care procurorii DNA cer din nou inceperea urmarii penale. Asa cum bine ne amintim, in 2014 Nica, Athanasiu si Ticau au fost defilati la DNA fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru ca acum, in 2016, procurorii anticorupti sa ii cheme pe acestia din nou la parchet pentru a le transmite ca sunt cercetati pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Este posibil sa fie vorba despre o noua fapta de abuz in serviciu sau despre o schimbare a incadrarii juridice, caci nu credem ca incompetenta la DNA poate fi atat de mare incat procurorii sa fi uitat ca au deja aviz de la Basescu pentru inceperea urmaririi penale fata de Nica, Athanasiu si Ticau.

La fel ca si in 2014, in 2016 ministrii Dan Nica si Alexandru Athanasiu si secretarul de stat Adriana Ticau sunt acuzati ca prin actele pe care le-au aprobat in Guvernul Romaniei au contribuit la incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, societate reprezentata de afaceristul Claudiu Florica, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft.

Diferit fata de anii trecuti este faptul ca, in 2016, potrivit comunicatul DNA din data de 23 noiembrie 2016, procurorii prezinta si prejudiciile pe care fiecare dintre reprezentantii Guvernului le-au produs statului roman prin actiunile lor. In cazul lui Dan Nica, procurorii il acuza ca ar fi sustinut in mod nereal ca Fujitsu Siemens Computers ar fi fost unic distribuitor pentru aceste produse, “astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice”. Prin activitatea sa, se retine in comunicatul DNA, Dan Nica ar fi creat un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

La randul sau, fata de Adriana Ticau se cere inceperea urmarii penale pentru faptul ca a determinat incheierea contractului de licente Microsoft si a semnat nota de fundamentare ceea ce ar fi cauzat un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului.

Tot pentru ca a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, DNA il acuza, dupa doi ani de la deschiderea dosarului Alexandru Athanasiu ar fi cauzat un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului.

Prezentam in continuare comunicatul DNA nr. 1434/VIII/3 din 23 noiembrie 2016:

"In completarea comunicatelor, nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, nr. 1428/VIII/3 din 21 noiembrie 2016 si nr. 1430/VIII/3 din 21 noiembrie 2016, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unor persoane care au detinut calitatea de membri ai Guvernului, respectiv

NICA DAN, ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei in perioada 2000 – iulie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

TICAU SILVIA ADRIANA, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie – decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al educatiei si cercetarii in perioada 2003-2005, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de cei trei fosti ministri are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nica Dan, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. In acest sens s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

In calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ticau Silvia Adriana, cu incalcarea privind Statutul functionarilor publici si privind achizitiile publice, a efectuat urmatoarele activitati:

- a determinat incheierea contractului cadru de licentiere Microsoft in conditii defavorabile pentru Guvernul Romaniei, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar in acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotararea de Guvern nr.1473/11.12.2003,

- a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate, Ticau Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

In calitate de ministru al educatiei si cercetarii, Athanasiu Alexandru cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si volumele (28) cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Prezenta cerere de efectuare a urmaririi penale intra sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie."

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-