Published On: vin, Noi 11th, 2016

Diabetul zaharat – inamicul nevazut din zilele noastre / Compartimentul Diabet Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta organizeaza campania gratuita de testare glicemica

diabet_infobrailaZiua Mondiala a Diabetului este sarbatorita anual pe 14 noiembrie in intreaga lume. A fost initiata de Federatia Internationala de Diabet (IDF) si Organizatia Mondiala a Sanatatii ca raspuns la preocuparile crescânde a complicatiilor diabetului zaharat. Ziua Mondiala a Diabetului a devenit zi oficiala si a fost trecuta in Rezolutia 61/225 a Organizatiei Natiunilor Unite în anul 2006.

Campania are ca logo cercul albastru, care a fost adoptat în 2007, dupa adoptarea rezolutiei ONU privind diabetul. Cercul albastru este simbolul global de constientizare a diabetului zaharat. El semnifica unitatea comunitatii de diabet la nivel mondial, ca raspuns la epidemia globala.

La nivel mondial in anul 2015 decesele cauzate de diabet au atins cifra de 5 milioane de persone, depasind decesele cauzate de HIV/SIDA (1,5 milioane), tuberculoza (1,5 milioane) si malarie (0,6 milioane).

Complicatiile diabetuui zaharat sunt devastatoare afectand diferite organe: ochi, rinichi, inima si vasele sangvine. Conform ultimelor statistici la nivel mondial o perosaoana din 11 sufera de aceasta boala. Se estimeaza ca pana in 2014 numarul perosoanelor cu diabet sa creasca.

In Romania numarul estimat al perosoanelor cu diabet este de 1.752.000 reprezentand 11,6% din populatia tarii. Dintre acestea aproximativ 400.000 de persoane nu stiu ca au diabet. Diabetul este o boala silentioasa si glicemia crescuta nu este dureroasa.

Din acest motiv, screening-ul in diabet este foarte important, avand ca scop depistarea persoanelor care sufera de aceasta boala si efortul de a scadea riscul de a dezvolta complicatii.

In acest sens, compartimentul Diabet Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila impreuna cu Societatea de Medicina de Familie Braila, Primaria Municipiului Braila si Consiliul Judetean Braila organizeaza campania de testare glicemica in vederea depistarii persoanelor cu diabet si de informare asupra asupra modalitatilor de a preveni aparitia bolii.

Luni, 14 noiembrie 2016 va asteptam in cortul in fata Primariei (in portiunea cuprinsa intre Casa Tineretului si Palatul Agriculturii), in intervalul orar 9:00-14:00, in vederea testarii.  Incepand cu ora 16:00, in aula Facultaii de Inginerie se vor tine dezbateri despre diabet si modalitatile de a preveni aparitia acestuia.

Comentarii

comentariu

About the Author