Published On: joi, Noi 17th, 2016

Biblioteca Judeteana gazduieste lansarea volumului “Jurnalul sinuciderii” de Ilarie Voronca

afis_jurnalul_sinucideriiBiblioteca Judeteana „Panait Istrati" Braila va invita vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17.00, la lansarea volumului “Jurnalul sinuciderii" de Ilarie Voronca. Invitati sa prezinte cartea sunt: Vladimir Pana, Petre Raileanu si Viorel Coman.

Nascut in 1903 la Braila, poetul avangardist evreu de origine romana, Ilarie Voronca, se numara printre scriitorii romani care au reusit sa se afirme in lumea literara occidentala si in limba franceza. Autorul ocupa un loc important in cadrul miscarii de avangarda, fiind in acelasi timp un poet al modernitatii si al iubirii. Ilarie Voronca este promotorul unui curent poetic nou apropiat de dadaism, care si-a pastrat originalitatea pana astazi: pictopoezia (un nou limbaj poetic, apropiat de pictura moderna). Productia lirica a lui Ilarie Voronca in limba romana cuprinde zece volume de poezii. Poetul s-a mutat in Franta in 1933, iar dupa aceasta data, creatia sa apartine spatiului literar de adoptie. Acesta s-a sinucis in 1946 la Paris, in timp ce lucra la volumul  "Manual al perfectei fericiri".

“Cu o intarziere de cateva decenii acest Jurnal, un text totodata minunat si cutremurator, este adus in fata cititorilor. In alcatuirea volumului intra si un grupaj de revelatoare scrisori ale lui Ilarie Voronca destinate logodnicei si apoi sotiei sale Colomba, precum si o serie de inedite fotografii din albumul de familie” , a spus Vladimir Pana.

Comentarii

comentariu

About the Author