Published On: mar, Noi 8th, 2016

APIA: Dupa eliminarea timbrului de mediu, Romania va deveni un “cimitir de masini vechi”

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) considera ca eliminarea timbrului de mediu va duce la cresterea poluarii produse de catre autovehicule si va afecta sanatatea populatiei, cu precadere in marile orase. APIA afirma, intr-un comunicat, ca in urma acestei masuri numarul autoturismelor mai vechi de 15 ani (Euro3, Euro2, Euro1) va creste substantial. Acest lucru vine dupa ce in urma unei analize realizate de APIA s-a constatat ca parcul auto din Romania este unul dintre cele mai imbatranite(circa 13,5 ani).

“Eliminarea timbrului de mediu va duce la: cresterea abrupta a varstei medii a parcului auto national (Romania va deveni al doilea 'cimitir de masini vechi' al Europei, dupa Polonia) si anularea eforturilor financiare de curatare a parcului realizate in ultimii 12 ani prin Programul 'Rabla' (pentru care s-au cheltuit 2,1 miliarde lei), fapt ce va face ca si numarul automobilelor vechi si cu norma de poluare ridicata sa se regaseasca intr-un numar tot mai mare pe drumurile din Romania; cresterea nivelului de poluare din marile orase (inclusiv datorita cresterii numarului de automobile vechi), cu efecte negative asupra sanatatii populatiei, ceea ce va presupune in final si alocarea unor resurse banesti superioare pentru tratarea afectiunilor generate de nivelul crescut al emisiilor poluante”, precizeaza sursa citata.

In clasamentul referitor la varsta autoturismelor, judetul Braila se afla la mijlocul acestuia, cu o varsta medie de 13,4 ani. Cele mai noi autoturisme sunt in Ilfov(10 ani), Bucuresti(10,6 ani) si Arges(12,6 ani). In esalonul doi, cu varste care se situeaza in jurul valorii mediei nationale (13,3 ani) a parcului auto sunt judetele Constanta (13 ani), Iasi (13 ani), Brasov (13,1), Galati (13,2), Giurgiu (13,3), Calarasi (13,3 ani), Tulcea (13,3), Vrancea (13,3) si Braila (13,4). La  polul opus, cele mai vechi masini sunt in Arad, Mehedinti, Salaj, Caras Severin si Suceava, unde media varstei autoturismului depaseste 15 ani.

Puteti gasi comunicatul complet aici.

Comentarii

comentariu

About the Author