Published On: lun, Oct 3rd, 2016

IOHANNIS CERE VERIFICAREA TEZEI LUI KOVESI

Presedintele Romaniei a descins la Universitatea de Vest pentru a-i cere ministrului Educatiei sa declanseze verificarea doctoratului: "Este necesar sa avem un verdict clar… Nu cred ca este util ca analiza unui verdict de plagiat sa dureze atata cat realizarea unei lucrari… Este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile". Kovesi: “Teza mea este corecta… Cine are indoieli cu privire la corectitudine nu are decat sa faca o sesizare.”

Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis ia pozitie in scandalul plagiatului tezei de doctorat a sefei DNA Laura Kovesi. Prezent la Universitatea de Vest din Timisoara – acolo unde Laura Kovesi si-a sustinut lucrarea de doctorat – pentru a lua parte la deschiderea noului an universitar, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Educatiei Mircea Dumitru, de la tribuna din Aula Magna a Universtatii de Vest, sa solutioneaze problema plagiatelor intr-un termen cat mai scurt, fiind anormal ca evaluarea unei teze de doctorat sa dureze la fel de mult cat realizarea unei lucrari. Desi nu a pronuntat numele Laurei Kovesi in discursul sau, Iohannis a punctat ca ca “aceasta tema a devenit o tema publica importanta” motiv pentru care se impune “sa avem un verdic clar” intr-un timp util.

Presedintele Iohannis a vorbit si despre posibilitatea ca cei acuzati de plagiat sa se retraga din viata publica, discutie care “a luat amploare”, lucru pe care il gaseste “bun”. Iohannis apreciaza ca se impune ca un politician care a fost dovedit plagiator “sa dispara din politica” intrucat “odata ce a existat in spatiul public o discutie ca unul a plagiat, dupa un an de zile e foarte greu sa mai apara un verdict ca nu a plagiat, pentru ca nu mai intereseaza pe nimeni”. Ne intrebam totusi, aceasta conditie se aplica si in cazul procurorului-sef al DNA? Trebuie si sefa DNA sa dispara din viata publica daca se dovedeste ca lucrarea sa de doctorat reprezinta un plagiat?

Pe de alta parte, Laura Kovesi a iesit la finalul saptamanii trecute intr-un interviu acordat postului de radio Europa FM pentru a-si apara teza de doctorat, sustinand cu tarie ca a fost verificata in 2012 de Comisia Nationala de Etica (n.red. – Lucrarea de doctorat a Laurei Kovesi a fost evaluata de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica, veridicitatea Raportului 940/5.09.2012 fiind cel care este pus in discutie dupa autodenuntul facut de deputatul Sebastian Ghita) primind la acel moment “un verdict final, definitiv” care stabilea ca nu a plagiat.

“Teza mea este corecta” sustine Laura Kovesi, recomandandu-le celor care au indoieli sa faca o sesizare: “Eu am fost verificata in anul 2012 de Comisia Nationala de Etica. Am fost audiata intr-o comisie din care au facut parte mai multi profesori. Se poate verifica daca este aceeasi componenta (n.r. ca in cazul Comisiei care a analizat acuzatiile de plagiat in cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani. (…) Teza mea este corecta, e o teza pe care am muncit-o. Am lucrat 7 ani la acest doctorat. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat in teza. Cine are indoieli cu privire la corectitudine nu are decat sa faca o sesizare”.

Intrebata in cadrul interviului de ce nu face o sesizare, Kovesi a raspuns: “Adica eu, care am o teza corecta, sa spun „Va rog, verificati-mi dvs. teza, ca eu stiu ca e corecta, dar verificati-o si dvs”. Cine contesta acest verdict definitiv sa vina cu probe si sa faca sesizare.”

Prezentam in continuare discursul Presedintelui Klau Iohannis de la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timisoara:

„Nu cred ca este bine sa trec peste temele care se dezbat in societatea romaneasca. Poate va asteptati sa spun ceva despre Romania Educata, poate despre chestiunea plagiatelor, poate va asteptati, unii cu placere, unii mai putin, sa spun ceva despre campanie si despre alegerile care ne asteapta in acesta toamna. Se aude foarte mult despre plagiate. Persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Exista multe discutii daca este adevarat sau daca este fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau daca trebuie sa se retraga. Aceasta discutie a luat amploare. Acest lucru il gasesc bun. La inceput, cand s-a discutat primul caz mai cunoscut, aceasta discutie nu a interesant foarte multa lume si nu a avut niciun efect electoral. Pacat. Este pacat ca a durat atat pana cand aceasta tema a devenit o tema publica importata. Acum, domnule ministru, tine de dumneavostra si de multi altii sa clarificati aceste chestiuni. In chestiunea plagiatului este necesar sa avem un verdict clar si acest verdict sa se gaseasca in timp util. Nu cred ca este util ca analiza unui verdict de plagiat sa dureze atata cat si realizarea unei lucrari. (…)

Dumneavostra, universitarii, trebuie sa gasiti in cel mai scurt timp un mod de a stabili daca o persoana a plagiat sau nu. Punct. Nu pot sa inteleg de ce a durat 3-4 ani de la primele acuzatii pana la stabilirea unui verdict. Intre timp, avem noi si noi acuzatii de plagiat. Este daunator. Nu intereseaza pe nimeni, domnule ministru, cum se numeste comisia aia sau cine analizeaza, dar ne intereseaza pe toti sa avem un verdict clar, fara echivoc, intr-un termen rezonabil. Daca un politician este dovedit plagiator, trebuie sa dispara din politica, dar si atunci cand se dovedeste ca nu a plagiat este nevoie ca acest lucru sa se constate in timp util, foarte clar, pentru ca bunul nume al unei persoane se distruge foarte usor, dar de recladit e foarte greu. Odata ce a existat in spatiul public o discutie ca unul a plagiat, dupa un an de zile e foarte greu sa mai apara un verdict ca nu a plagiat, pentru ca nu mai intereseaza pe nimeni. Omul ramane cu stampila de plagiator. Este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile".

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-