Published On: mie, Oct 26th, 2016

DIICOT da lovitura dupa lovitura / Titi si Liliana Sgircitu au fost arestati

Procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala  au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor  SGIRCITU TITI, STEFAN (fosta SGIRCITU) LILIANA VALENTINA,CROITORU ION, CROITORU LENUTA, PANA DUMITREL, PANA IONUT LUCIAN, PANA MARIA, STEFAN CLAUDIU DANIEL pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, camata, santaj in forma continuata, influentarea declaratiilor, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Prin rechizitoriul din data de 15.03.2016 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Stefan (fosta Sgircitu) Liliana Valentina s.a., pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale, prev. si ped. de art. prev. de art. 367 alin. 1, 3 C.p., art. 249 C.p., art. 323 C.p., art. 320 alin. 1  C.p. s.a.

Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la alte fapte si persoane, inclusiv fata de inculpatul Sgircitu Titi pentru comiterea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat, prev. de art. 367 alin. 1, 3 C.p.

De asemenea, s-a dispus disjungerea urmaririi penale efectuate in rem cu privire la comiterea infractiunii de camata, prev. de art. 351 C.p.

Probele administrate in cauza disjunsa cu privire la comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si camata, au relevat ca la sfarsitul anului 2008, premergator comiterii infractiunilor menite sa prejudicieze Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, inculpatii Sgircitu Titi, Croitoru Ion (unchiul sotiei inculpatului Sgircitu Titi – Stefan (fosta Sgircitu) Liliana Valentina) si Croitoru Lenuta (sotia inculpatului Croitoru Ion) – au conceput si dezvoltat o grupare criminala, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infractiuni de violenta impotriva persoanelor carora in prealabil le fusesera acordate imprumuturi banesti cu dobanda, imprumuturi soldate cu deposedarea persoanelor imprumutate de bunurile imobile pe care le detineau in proprietate.

S-a stabilit ca, pentru realizarea scopului infractional, inculpatii Sgircitu Titi, Croitoru Ion si Croitoru Lenuta au atras in cadrul grupului si alte persoane, care au aderat si au sprijinit gruparea prin contributii permanente sau intermitente, dar esentiale  pentru realizarea scopului urmarit de catre membrii acestuia, identificand persoane vulnerabile financiar carora le erau acordate sume de bani cu titlu de imprumut, pentru care erau percepute dobanzi intr-un procent de 9-10% din suma imprumutata.

Pentru garantarea platii imprumutului si a dobanzilor erau alocate garantii imobiliare, fie la momentul incheierii contractului (caz in care suma mentionata in cuprinsul conventiei era mai mare decat cea imprumutata, incluzand si dobanda), fie pe parcursul derularii acestuia (caz in care, profitand de imposibilitatea debitorilor de a mai achita dobanzile masive solicitate, li se impunea, prin constrangere, incheierea, de regula, a unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil).

Pentru a disimula modul ilicit de dobandire a imobilelor, inculpatul Sgircitu Titi impunea incheierea contractelor cu privire la aceste bunuri pe numele unor interpusi, membri ai familiei sotiei sale.

Actele de urmarire penala efectuate in cauza au relevat ca in maniera descrisa mai sus au fost deposedate de imobile mai multe victime, care, sub imperiul amenintarilor exercitate de catre  inculpatii Sgircitu Titi si Croitoru Ion au remis acestora imobile pe care le aveau in proprietate, de fiecare data contractele fiind incheiate prin interpusi – membri ai familiei inculpatei Stefan (fosta Sgircitu) Liliana Valentina.

Totodata s-a retinut ca inculpatii Stefan Liliana Valentina, Stefan Claudiu Daniel si Pana Maria au  incercat influentarea persoanele vatamate prin contactarea  acestora la momentul audierilor declansate in cauza de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Inculpatii urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale.

Pe anumite  segmente cauza a beneficiat de suportul tehnic si informativ al  Serviciului Roman de Informatii.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane – Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Comentarii

comentariu

About the Author