Published On: vin, Sep 30th, 2016

Vulpile din Braila urmeaza sa fie vaccinate impotriva rabiei

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central si teritorial, desfasoara campania de vaccinare antirabica a vulpilor de pe teritoriul Romaniei, in prima etapa prin –campania de informare a populatiei si, in etapa a doua, prin distribuirea aeriana si manuala a momelilor vaccinale antirabice.

Actiunea se inscrie in Programul strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe in Romania. In cadrul acestuia este inclus si Programul de monitorizare, control si eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinantare din partea Comisiei Europene.

Astfel, incepand cu luna octombrie, in judetul Braila, va demara campania a-II de vaccinare antirabica a vulpilor, prin administrare aeriana si manuala a momelilor vaccinale. Actiunea  se realizeaza de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare impreuna cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. Braila, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuina.

Este interzisa distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, in apa, pe drumuri publice sau in apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

La minim 45 de zile dupa finalizarea acestei campanii se va evalua eficienta vaccinarii. In acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate in urma vanatorii, pentru a se determina prezenta anticorpilor antirabici postvaccinali.

Prin realizarea acestei actiuni si mentinerea vaccinarii orale a vulpilor se urmareste diminuarea incidentei rabiei in Romania si ulterior, chiar eradicarea aceastei boli.

Comentarii

comentariu

About the Author