Published On: joi, Sep 1st, 2016

GALERIE FOTO: Ziua Limbii Romane, sarbatorita in Timocul bulgaresc

Comunitatea romaneasca din Timocul bulgaresc a sarbatorit miercuri, 31 august, cu mic, cu mare, Ziua Limbii Romane, eveniment gazduit de muzeul „Cazarma Crenelata” din Vidin.

Programul dedicat serbarii limbii romane a cuprins activitati cultural-educative si artistice. Astfel, aproximativ 80 de copii din regiune, care participa la cursurile de limba romana organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” si Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutideni, au pregatit o reprezentatie de muzica si dansuri populare si au recitat poezii de Mihai Eminescu, Grigore Vieru si Milan Anghelov Cosoveanu. 

Programul a fost intregit de un concert de muzica clasica sustinut de patru romance, membre ale Filarmonicii din Vidin si un recital solo de vioara, reprezentatie oferita publicului de Ioana Gheorghiev.

Nicolae Brinzea, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”  pentru romanii de pretutindeni le-a transmis un mesaj  etnicilor romani din Bulgaria, asigurandu-i toata sustinerea materiala si morala din partea institutului:

„Limba romana reprezinta principalul element identitar pentru romanii din afara granitelor tarii, este mijlocul prin care ne impartasim unii altora gandurile si sentimentele. Chiar daca nu suntem cu totii in interiorul acelorasi granite politice, legaturile culturale si spirituale sunt la fel de puternice, o dovada in acest sens fiind si organizarea evenimentului dedicat Zilei Limbii Romane in regiunea Vidin. Cu ocazia Zilei Limbii Romane dorim sa le transmitem un calduros „La multi ani” tuturor romanilor din Timocul bulgaresc si, totodata, sa ii asiguram de tot sprijinul Instititului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni”.

La eveniment au fost prezenti peste 400 de etnici romani din toate localitatile de pe Valea Timocului bulgaresc. Alaturi de ei au fost prezenti si Gligore Gherceanu – ministru consilier al Ambasadei Romaniei la Sofia si profesorul Nicolay Marinov Patchev, care si-a prezentat primul volum al operei dedicate istoriei romanilor din Bulgaria.

Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni, Institutul Cultural Roman in parteneriat Asociatia Ave- Uninea Etnicilor Romani din Bulgaria. 

          

Comentarii

comentariu

About the Author

-