Published On: mar, Sep 13th, 2016

Braila este judetul cu cele mai multe persoane diagnosticate cu virusul West Nile

Numarul persoanelor infectate cu virul West Nile a crescut alarmant de mult. Conform reprezentantilor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica in perioada 1-9 septembrie 18 cazuri de infectie cu acest virus.

Mai mult, potrivit INSP in perioada 1 mai — 9 septembrie, 58 de persoane au fost diagnosticate cu virusul West Nile, numarul deceselor fiind de 5. Dintre persoanele decedate in cele patru luni, doua au fost din Ialomita si cate una din Iasi, Mures si Bucuresti. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Braila si Bucuresti — cate 12 cazuri, Bacau — 3, Dolj — 3, Galati — 4, Giurgiu — 1, Ilfov — 5, Ialomita — 5, Iasi — 4, Mehedinti — 1, Mures — 1, Olt — 2, Prahova — 2, Tulcea — 1, Teleorman — 1, Valcea — 1.

Pe grupe de varsta, situatia se prezinta astfel: cele mai multe persoane infectate cu acest virus — 20 — fac parte din grupa de varsta 70 — 79 de ani, 9 persoane de 80 de ani si peste, 9 persoane cu varste intre 60 — 69 de ani, 6 persoane intre 50 — 59 de ani, 5 persoane intre 40 — 49 de ani, 4 persoane intre 30 — 39 de ani, 4 persoane intre 20 — 29 de ani si o persoana cu varsta pana in 19 ani.

Medicii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente de tantari, sa impiedice patrunderea insectelor in casa (plase de protectie), sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer.

Ce este virusul West Nile?

Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae, care se gaseste atat in regiunile tropicale cat si in cele temperate. Principala cale de infectie la om este prin muscatura unui tantar infectat. Dar, virusul West Nile nu se transmite de la om la om, nu se ia prin atingere sau sarut. Totusi, virusul West Nile este si o cauza de boala febrila care, ocazional, determina meningita aseptica si encefalita severa, infecţii frecvente in randul copiilor si batranilor.

Sindromul de febra determinat de virusul West Nile se deosebeste de alte sindroame prin apariţia frecventa a unei erupţii maculopapulare, concentrata pe trunchi si a unei adenopatii (inflamarea ganglionilor).

Comentarii

comentariu

About the Author