Published On: joi, Sep 1st, 2016

123 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

Astazi, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila aniverseaza 123 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale in tara noastra.

Cu acest prilej, incepand cu ora 10.30, la sediul Jandarmeriei Braila se vor desfasura mai multe activitati care vor marca importantul eveniment din viata jandarmilor.

La 1 septembrie 1893 a intrat in vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgata prin Decret Regal de catre Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militarizat in toate localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nu corespundeau unui stat modern european.

Prin aceasta lege se remarca accentul pus pe atributiile Jandarmeriei Rurale de a  „veghea in localitatile rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si executarea legilor”, stipulandu-se, totodata, garantarea unei circulatii normale si civilizate pe principalele cai de comunicatie ale tarii.

Din punct de vedere al misiunilor de politie judiciara, jandarmii se subordonau judecatorilor de instructie si procurorilor.

Pana in anul 1998, 1 septembrie era si Ziua Jandarmeriei Romane, insa, odata cu intrarea in vigoare a Legii de organizare si functionare a Jandarmeriei, aceasta se sarbatoreste la 3 Aprilie, zi care marcheaza  promulgarea, de catre domnitorul  Grigore Alexandru Ghica,  in anul 1850, a primului act de infiintare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei.

In anul 1893, in judetul nostru se infiinteaza Compania de Jandarmi Braila, ce avea un numar de 16 militari – jandarmi impartiti pe trei sectoare.

La sfarsitul secolului trecut efectivul atingea 44 militari, distribuiti in 6 sectoare, pentru ca in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial sa ajunga la 129 jandarmi, impartiti in opt sectii.

Incepand cu anul 1929, companiile de jandarmi devin legiuni. Legiunea de Jandarmi Braila avea in subordine sectoare si posturi care au oscilat ca numar, in functie de organizarea administrativ-teritoriala a judetului si de legile de organizare succesive.

Comentarii

comentariu

About the Author

-