Published On: mar, Aug 2nd, 2016

Tot mai multi elevi care fac naveta renunta la scoala / Consiliul elevilor cere solutionarea problemei

Transportul mult prea scump pentru unii elevi care nu invata in localitatea de domiciliu, i-a facut sa abandoze scoala.

Pe motivul acesta, elevii, tinerii, cadrele didactice si parintii au facut  front comun pentru scaderea abandonului scolar, prin care solicita decontarea integrala a navetei elevilor.

Consiliul National al Elevilor, Asociatia Elevilor din Constanta, Asociatia Elevilor din Bacau, Consiliul Tineretului din Romania, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar solicita Guvernului Romaniei sa adopte, in cel mai scurt timp, o Ordonanta de Urgenta, prin care sa revina la decontarea integrala a navetei elevilor, care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu.

In august 2013, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta Guvernlui nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km. In urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din Romania au abandonat scoala, din lipsa banilor pentru a face naveta intre localitatea de domiciliu si scoala.Inainte de momentul in care decontarea navetei a fost plafonata, in tara noastra exista un numar de 198,941 de elevi navetisti, intr-un singur an numarul acestora scazand la 163,872 , cauza vizibila fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

Prin Strategia Europa 2020, Romania si-a asumat ca va reduce abandonul scolar la 11,3%, pana in anul 2020. In prezent, situatia este paradoxala, masurile luate de statul roman fiind de natura sa creasca parasirea timpurie a scolii, in niciun caz sa o reduca. Inaintea plafonarii navetei, rata abandonului scolar era de 17,4%, pana in anul 2016 aceasta crescand cu aproximativ 2%, in prezent fiind de 19,1% , a treia cea mai mare valoare din Uniunea Europeana.

Comentarii

comentariu

About the Author