Published On: mar, Aug 9th, 2016

SRI VREA SA NE INDOSARIEZE PE TOTI

ActiveWatch, APADOR-CH, ApTI si CRJ avertizeaza: „SRI primeste fonduri europene intr-un proiect de supraveghere generalizata a cetatenilor, deghizat in eGuvernare… Fara vreo masura de garantare a drepturilor sau de limitare a accesului SRI la datele personale colectate… Prin capitolul 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare', inclusiv judecatori, procurori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate.”

hellvig_si_coldea_la_licuriciMai ceva ca pe vremea fostei Securitati. Serviciul Roman de Informatii, condus de „liberalul” Eduard Hellvig (foto plan apropiat) si de generalul Florian Coldea (foto), urmareste fisarea tuturor cetatenilor romani intr-o imensa baza de date personale, pe care s-o acceseze dupa bunul plac. In lipsa oricarei garantii a respectarii dreptului fundamental la viata privata si in afara oricarui control. Asta sustin mai multe organizatii non-guvernamentale de anvergura, care avertizeaza ca „SRI primeste fonduri europene intr-un proiect de supraveghere generalizata a cetatenilor, deghizat in eGuvernare”.

„Proiectul 'SII Analytics' are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, un adevarat sistem informatic Big Brother, fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem”, anunta Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH), care a semnat alaturi de alte trei ONG-uri o scrisoare deschisa transmisa, luni 8 august 2016, Comisiei Europene, premierului Dacian Ciolos, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Comisiei parlamentare de control asupra SRI si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

ActiveWatch, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) si Centrul de Resurse Juridice -, sprijinite in acest demers de Militia Spirituala, sustin ca proiectul castigat de Serviciul Roman de Informatii isi propune sa conexeze baze de date de la majoritatea institutiilor publice romanesti pentru a permite cautarea avansata in aceste baze de date a oricaror informatii despre toti cetatenii. Mai mult, potrivit organizatiilor non-guvernamentale, exista riscul ca, prin aceasta manopera, populatia sa fie indosariata in masa: „De exemplu, prin capitolul de 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare' (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex. Informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”.

Iata anuntul APADOR-CH (inclusiv textul scrisorii):

„SRI primeste fonduri europene intr-un proiect de supraveghere generalizata a cetatenilor, deghizat in eGuvernare

APADOR-CH impreuna cu alte trei organizatii neguvernamentale a trimis astazi aceasta scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimandu-si ingrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere in masa implementat de Serviciul Roman de Informatii, cu o finantare europeana.

SRI a castigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare) prin care intentioneaza sa achizitioneze software si hardware de 25 de milioane de Euro pentru 'consolidare si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice'.

Proiectul, numit 'SII Analytics', are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei – un adevarat sistem informatic Big Brother – fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem, scapare ce incalca serios drepturile fundamentale.

Principalele probleme ale proiectului:

1. Supraveghere generalizata prin combinarea bazelor de date

Proiectul isi propune sa aduca impreuna baze de date de la majoritatea institutiilor publice romanesti si sa permita cautarea avansata in acestea a oricaror informatii despre toti cetatenii. De exemplu, prin capitolul de 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare' (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex. Informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

2. Lipsa oricaror garantii si potentialul de abuz

Prin agregarea bazelor de date, SRI va avea acces necontrolat la orice informatie despre toti cetatenii, o chestiune nereglementata in acest moment in legislatia romana. Legea de functionare a SRI dateaza din 1991 si ea nu prevede mecanisme eficiente de control prin care sa se garanteze ca riscul abuzurilor de orice fel este redus si ca atunci cand se produc abuzuri ele vor putea fi sanctionate, iar victimele despagubite.

Acest proiect, de exemplu, prevede ca informatiile despre cetateni pot fi accesate de pe un numar urias de terminale (peste 750), deci practic orice persoana din cele peste 1.000 ce vor avea acces la sistem va avea posibilitatea sa il foloseasca si in orice scop personal, fara a putea fi controlate efectiv sau fara ca cetateanul sa stie.

3. Bani europeni pentru incalcarea drepturilor europene

Proiectul a fost depus pe 9.06.2016, la o zi dupa ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public, si a fost aprobat foarte repede, in ciuda faptului ca acesta incalca in mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, in speta dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal (Art. 7 si 8) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. In acest moment SRI deruleaza deja o licitatie pentru achizitia echipamentelor necesare si a softurilor.

4. Rolul SRI in eGuvernare & scopul ascuns al proiectului

Conform legii, SRI nu are nicio competenta pe domeniul eGuvernarii sau pe 'dezvoltarea functiei de preventie, detectare si luare de masuri pentru reducerea redundantei platilor in zona publica', asa cum sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite parti din proiect (vezi capitolele de 'Recunoastere faciala' sau 'Interceptarea comunicatiilor' din documentul explicativ) ne indica faptul ca proiectul are de fapt si un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizata a intregii populatii. De exemplu, baza de date de recunoastere faciala cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pasapoarte), la care SRI are acces nelimitat si nesupravegheat, nu are nici o utilitate/ justificare in 'prevenirea fraudei', asa cum pretinde SRI in descrierea proiectului, fiind de fapt o forma de spionare a vietii private a tuturor cetatenilor.

O analiza de interpretare a caietului de sarcini care ne ridica aceste suspiciuni majore o regasiti in acest document explicativ.

Semnatarii acestei scrisori publice, ce a fost adresata atat autoritatilor romane cat si celor europene, solicita de urgenta:

-anularea licitatiei si a proiectului care incalca drepturile fundamentale;

-includerea in conditiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdictiei folosirii acestora pentru incalcarea sau limitarea drepturilor cetatenilor;

-dezbaterea publica a rolului exact al SRI in societatea romaneasca, inclusiv a legislatiei conexe, ca si a garantiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip si transparentei institutionale pentru orice proiect care depaseste cadrul original de securitate nationala.

Semnatari

ActiveWatch

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – APADOR-CH

Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI

Centrul de Resurse Juridice

Demers sustinut si de:

Militia Spirituala”

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-