Published On: mie, Aug 10th, 2016

PROCURORII STALINISTI AU PIERDUT LA TMB – DNA a primit un mare flit

Tribunalul Bucuresti a respins cererea parchetului de plasare sub control judiciar a Liei Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, pe motiv ca aceasta s-a aparat public in fata acuzatiilor DNA. Actiunea procurorilor a avut ca scop reducerea la tacere a edilului din Craiova si intimidarea altor inculpati care au de gand sa denunte abuzurile comise impotriva lor.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, a invins din nou DNA in instanta. Tribunalul Bucuresti a respins, marti 9 august 2016, cererea DNA de plasare a Liei Olguta Vasilescu sub control judiciar, pe motiv ca s-a aparat public in fata acuzatiilor aduse de procurori si ca a facut publice acte din dosarul sau, dosar instrumentat de procuroarea DNA Claudia Rosu.

Hotararea Tribunalului Bucuresti, desi nu este definitiva, e una cat se poate de inteleapta. Spunem asta intrucat este inadmisibil ca intr-o tara pretinsa a fi democratica, prin practici staliniste, sa se incerce reducerea unui om la tacere si impiedicarea lui sa se apare in fata unor acuzatii auduse de o institutie de forta. Totul in timp ce aceeasi institutie de forta numita DNA nu are nicio problema in a denigra si compromite acuzatul in spatiul public, prin comunicate de presa inchizitoriale si prin scurgeri de informatii din dosar catre aparatul de propaganda. Lucruri care s-au intamplat si in cazul Liei Olguta Vasilescu. Spre exemplu, aceasta a dezvaluit ca rechizitoriul i-a fost comunicat la cateva zile dupa ce documentul fusese publicat de presa de casa a parchetului condus de Laura Kovesi.

Politia Politica nu are limite

Revenind la motivele pentru care DNA vrea control judiciar fata de Olguta Vasilescu, acestea sunt de-a dreptul halucinante. Concret, primarului din Craiova i se reproseaza ca a vorbit la televizor, ca a publicat documente pe pagina sa de Facebook si ca ar fi incercat sa-l denigreze pe denuntator:

In intervalul de timp consecutiv inregistrarii cauzei pe rolul instantei si dupa primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguta a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o retea de socializare, acte din dosarul de urmarire penala, apoi i-a invitat pe simpatizantii sai sa faca aprecieri asupra probelor.

Aceasta actiune a inculpatei a generat in mass-media, in perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reactii in legatura cu postarile efectuate.

In concret, inculpata a incercat discreditarea martorului denuntator, publicand o fotografie a acestuia si formuland comentarii in legatura cu credibilitatea afirmatiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenintat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguta. In aparenta aceasta a intervenit in discutii cerand decenta, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau.

O alta apreciere relevanta in pozitia adoptata de inculpata este cea referitoare la alti martori audiati in timpul urmaririi penale, potrivit careia sustinatorii sai vor avea posibilitatea, in continuare, in mediul ales pentru comunicare de inculpata, sa ii cunoasca pe oamenii de afaceri care ar fi denuntat-o calomnios, sugerand astfel indirect ca va face publice date despre acestia.

Astfel, incepand cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat in spatiul public virtual si, in acest cadru, diferit de cel legal processual, intr-un mod agresiv ca limbaj, si-a facut aparari, a invocat exceptii si cereri. In raport cu realitatea cauzei, respectiv ca faptele retinute in sarcina sa se bazeaza pe probe temeinice, alegerea spatiului virtual public ca optiune procesuala pentru invocarea de cereri si exceptii, criticand probele administrate, legalitatea si temeinicia lor, este incompatibila si contrara dispozitiilor procesual penale.

La data de 3 august 2016, prin interventia sa la un post de televiziune, inculpata a exprimat o pozitie prin care s-a aparat in aceeasi maniera si a continuat sa supuna un alt cadru decat cel procesual si unei altfel de analize decat cea a judecatorului, dosarul in care s-a dispus trimiterea sa in judecata, aflat in prezent pe rolul Tribunalul Bucuresti.

In concluzie, procurorii apreciaza ca luarea masurii controlului judiciar s-ar impune ca o garantie a bunei desfasurari a procesului penal, masura proportionala cu gravitatea acuzatiilor formulate in dosarul penal si conduita procesuala a inculpatei”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-