Published On: lun, Aug 1st, 2016

PLICUL LUI BASESCU PENTRU KOVESI

Share This
Tags

Dat afara din DIICOT la propunerea Laurei Kovesi, fostul procuror Ciprian Nastasiu dezvaluie: “Inclin sa cred ca a avut mutarea in plic… Numai presedintele poate da plicuri”. Nastasiu il deconspira pe Traian Basescu: „Unde l-ati aseza pe presedintele Basescu daca ar fi sa aveti in fata o tabla de sah si piesele ei?… Ofiter! Adica nebun, cal, tura… Ofiter al Romaniei?… Sper ca da… Adica nu sunteti sigur?… Nu.”

basescu-kovesiFostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, in prezent avocat, celebru dupa cazurile “Omar Hayassam” si “ALRO”, dezvaluie ca a fost dat afara din DIICOT la ordinele lui Traian Basescu (foto 1). Intr-un interviu acordat acordat jurnalistei Dana Grecu de la Antena 3 si publicat in Jurnalul National, luni 1 august 2016, Nastasiu vorbeste despre revocarea sa de la DIICOT, decisa in 2008 de CSM la propunerea Procurorului General de la acea vreme Laura Codruta Kovesi (foto 1). In acest sens, fostul procuror afirma ca nu ii poarta ranchiuna actualei sefe DNA, dar ca inclina sa creada ca, la acel moment, Kovesi a propus revocarea sa de la DIICOT avand “mutarea in plic”, iar “numai presedintele poate da plicuri”.

In acelasi interviu, Ciprian Nastasiu (foto 2) il deconspira pe Traian Basescu. Fostul procuror sustine ca daca ar fi sa-l aseze pe Traian Basescu pe o tabla de sah, acesta ar fi “ofiter, adica nebun, cal, tura”. Nastasiu nu stie insa daca Basescu este ofiter al Romaniei. Ciprian Nastasiu considera ca Traian Basescu a avut o sansa uriasa de a pune Romania acolo unde ii este locul si sa reseteze sistemul. Intrebat fiind daca un “presedinte ofiter poate sa dea reset sistemului”, Nastasiu a explicat ca acest lucru este posibil daca presedintele este “ofiter roman”.

De asemenea, fostul procuror DIICOT dezvaluie ca, inainte de a fi revocat de de la DIICOT, l-a sunat pe Traian Basescu, informandu-l pe acesta ca foarte aproape de el exista elemente de crima organizata. Nastasiu a dezvaluit si reactia fostului presedinte: “Pe el l-a iritat ca avea cineva curajul sa-i spuna aceasta informatie. A spus ca nu are ce discuta cu un om care isi poate imagina ca la Cotroceni sunt personaje din cercuri de crima organizata”.

avocat_ciprian_nastasiu_400xIata un fragment din interviul acordat de Ciprian Nastasiu jurnalistei Dana Grecu:

„Din ce traiti?

Din meseria de avocat!

De voie sau de nevoie?

De voie. De nevoie am intrat in avocatura. De voie imi castig existenta din asta. Imi place (zambeste n.r.), dar nu pot spune ca o cunosc asa de bine, la un nivel care sa ma multumeasca.

Deci de nevoie… din 2009 sunteti avocat.

Imi placea mai mult sa fiu procuror.

Si de ce n-ati ramas procuror?

(se incrunta n.r.) Pentru ca am fost revocat de la DIICOT si am fost trimis la Timisoara, la Parchetul Curtii de Apel. Nu mai puteam sa ma intorc! Ei au considerat ca nu mai sunt bun pentru DIICOT si eu mi-am dat demisia din magistratura.

Sunteti sub acoperire?

Nu.

Dar daca erati, mi-ati fi spus?

Nu.

De ce crede lumea sa sunteti sub acoperire?

Din cauza dosarelor la care am lucrat. Care presupuneau, evident, si implicarea unor ofiteri de informatii.

Nu vi se pare ca e suspect de liniste in tara asta dupa ce dumneavoastra ati tipat despre crima organizata, la nivel inalt?

Nu. Eu am spus tot ce se putea spune un procuror. Public. Institutional. Cum vreti. Am strans ca dovezi tot ce putea strange un procuror la acea vreme, in acel context. Cei care au preluat dosarele au decis ca eu nu am avut dreptate. Iar solutiile lor, oricare ar fi ele, nu vreau sa le comentez.

Sunteti frustrat?

Nu sunt!

Mai aveti prieteni?

Foarte putini.

Aveti clienti?

Da. Mediu.

De ce m-as da pe mana unui avocat, fost procuror invins de sistem?

Pentru ca i-a supravietuit!

Ce i-ati spune unui tanar care vrea sa devina procuror?

Sa se mai gandeasca. Si daca, sa zicem, chiar nu poate renunta la visul sau, sa nu se faca procuror inainte de a fi practicat meseria de avocat. Pentru ca trebuie sa stie sa administreze probe si in favoarea celui acuzat. Lucru care, din pacate, azi se intampla foarte rar.

(…)

Cum ar fi aratat Romania daca in 2008, 2009 s-ar fi mers pana la capat cu dosarele pe care le-ati instrumentat? Cu aflarea adevarului despre coruptii care stateau la masa cu presedintele chiar?

Am fi fost mult mai respectati afara! Pentru ca anchetele erau facute in cooperare. Washingtonul si Moscova erau… partenerii nostri. Descopeream impreuna si ce greseau ei. Si care sunt coruptii lor! N-ar mai fi trimis nici unii, nici altii Romaniei mutari in plic. Pentru ca le puteam arata si unde sunt esecurile lor.

Nu cumva ei v-au oprit? Ce interes sa aiba parteneri egali?

In 2008 nu se luase decizia asta! Eram egali. In 2009 s-a schimbat administratia. Republicana cu cea democrata. Republicanii aveau interes ca Romania sa fie puternica. Democratii, mai putin.

Deci semnalul a venit de afara?

Da, in principiu de afara.

V-ati mai intalnit cu Traian Basescu?

Nu.

Unde l-ati aseza pe presedintele Basescu daca ar fi sa aveti in fata o tabla de sah si piesele ei. Ce rol ar juca?

Ofiter! Adica nebun, cal… tura.

Ofiter al Romaniei?

Sper ca da.

Adica nu sunteti sigur?

Nu. Traian Basescu a avut o sansa uriasa de a pune tara asta unde ii este locul. Parea ca are toate calitatile. Pe el nu l-a interesat ca un procuror, eu adica, venea la el sa-i spuna ca sunt elemente de crima organizata foarte aproape de presedinte. L-am sunat sa-i spun asta, inainte de a fi revocat de la DIICOT. Pe el l-a iritat ca avea cineva curajul sa-i spuna aceasta informatie. A spus ca nu are ce discuta cu un om care isi poate imagina ca la Cotroceni sunt personaje din cercuri de crima organizata. El putea da reset sistemului daca voia! De asta i-am spus ca el era seful sistemului!

Poate un presedinte ofiter sa dea reset sistemului?

Daca este ofiter roman, da!

Daca ati fi ramas in procuratura, ati fi avut soarta Alinei Bica? De la fosta sefa a DIICOT am aflat ca razbunarile in sistem se rezolva in stil mafiot…

Nu este aceeasi situatie. Nu aveam functie de comanda, eram procuror simplu si nimic mai mult. Era suficienta revocarea mea si dupa un timp demisia. In perioada in care eu am fost procuror nu existau razbunari in sistem in stil mafiot. Se intervenea ierarhic conform regulamentelor, parchetul functionand totusi ca structura piramidala.

O credeti pe Bica?

A fost colega mea de birou, am apreciat-o si o apreciez in continuare pentru activitatea desfasurata in DIICOT, dar nu am datele pe care le detine ea si nici posibilitatea de a le verifica.

(…)

Ii purtati pica doamnei Kovesi?

Inclin sa cred ca a avut mutarea in plic.

Cine i-a dat plicul?

Numai presedintele poate da plicuri”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-