Published On: lun, Aug 22nd, 2016

KOVESI, DNA, SRI SI TRADUCATOAREA PRUNA AU FACUT PRAF IMAGINEA JUSTITIEI

Sefa UNJR Dana Girbovan explica de ce 65% dintre romani nu cred in Justitie: „Rezultatul campaniei de a identifica justitia cu DNA… Atacurile SRI si ale sefei DNA la adresa CCR… Nici pana azi nu stim cum si cand justitia a devenit 'camp tactic' pentru SRI… Afirmatia ca 'drepturile omului sunt un lux'… Pruna a trecut peste recomandarile MCV, facand numiri la DNA fara procedura transparenta.”

pruna_kovesiSefa DNA Laura Kovesi (foto dreapta), DNA, SRI si ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto stanga) sunt principalii vinovati pentru prabusirea increderii romanilor in Justitie. O spune cat se poate de clar presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj. Dupa alegatiile fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, care a afirmat ca judecatorii ar fi responsabili de scaderea increderii in Justitie, Girbovan explica de ce s-a ajuns in situatia in care 65% dintre romani, cu 13% mai multi decat in 2015, sa nu mai creada in Justitie. Iar cauzele reale sunt cele identificate de Dana Girbovan, nu cele aruncate in spatiul public de traducatoarea adusa de la Bruxelles si facuta peste noapte tehnocrata.

Astfel, intr-o declaratie acordata Mediafax, Dana Girbovan arata ca scaderea increderii in Justitie este rodul campaniei facute de aparatul de propaganda si anumite institutii ale statului, prin care s-a incercat ca activitatea DNA sa fie identificata cu actul de justitie. O alta cauza este incapacitatea institutiilor statului de a clarifica problema implicarii serviciilor secrete in Justitie. La imaginea dezastruoasa pe care Justitia o are in randul romanilor au contribuit din plin atacurile SRI si ale sefei DNA, Laura Kovesi, la adresa CCR.

O alta cauza este modul de actiune al procurorilor DNA. Mai exact, abuzurile si incalcarile drepturilor omului comise de parchetul lui Kovesi, abuzuri semnalate de persoanele anchetate de procurori, dar care au ramas neverificate de Inspectia Judiciara a CSM.

Nu in ultimul rand, actiunile si declaratiile ministresei Pruna au avut si ele efecte negative si au fost la randul lor cauze pentru prabusirea increderii in Justitie. In acest sens, Girbovan aminteste doar declaratia asa-zisei tehnocrate potrivit careia „drepturile omului sunt un lux” sau modul total netransparent, cu ignorarea recomandarilor MCV, in care aceasta a numit-o pe Laura Kovesi la sefia DNA.

Iata declaratia presedintei UNJR, judecatoarea Dana Girbovan:

„Scaderea dramatica, cu 13 %, a increderii romanilor in justitie este rezultatul campaniei facute de o parte a presei si de unele autoritati ale statului de a identifica justitia cu activitatea DNA, ignorand in acelasi timp problemele reale ale justitiei. Consecinta a fost aceea ca orice neincredere in activitatea DNA s-a reflectat in sondaj ca o neincredere in justitie.

Prin aceste sustinute campanii de influentare a perceptiei publice, adevaratele probleme din sistemul de justitie au ramas ascunse si nerezolvate, in timp ce simple acte procedurale din faza de cercetare penala au fost prezentate ca mari succese ale justitiei in lupta impotriva coruptiei.

S-a creat astfel o discrepanta intre justitia 'televizata' si cea reala, din salile de judecata.

Justitia reala inseamna peste 3 milioane de cazuri judecate anual in instantele din Romania, adica milioane de romani care se lovesc constant de problemele din sistemul judiciar, despre care nimeni din presa si autoritatile statului nu vorbesc.

Peste realitatea din instante, se adauga incapacitatea institutiilor de a raspunde credibil unor probleme serioase, precum interferenta nesanatoasa a serviciilor de informatii in justitie. Nici pana azi, de exemplu, nu stim cum si cand justitia a devenit 'camp tactic' pentru SRI. De asemenea, exemplul Hexi Pharma este emblematic pentru modul in care institutiile nu ofera raspunsuri concrete in cazuri ce afecteaza direct cetatenii.

Au fost apoi atacurile virulente nu doar ale unei parti din presa, ci si ale SRI si ale sefei DNA la adresa Curtii Constitutionale, cand s-a decis asupra constitutionalitatii abuzului in serviciu si a implicarii SRI in interceptari.

In loc ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa fi rezolvat problema prin crearea unei agentii de interceptari sub control civil, a dat o ordonanta de urgenta prin care SRI a fost facut organ de cercetare penala, adancind astfel problema relatiei justitie – servicii de informatii.

Ar mai fi apoi afirmatia Ministrului Justitiei Raluca Pruna, care a declarat ca 'drepturile omului sunt un lux', afirmatie care a rezonat negativ cu orice roman care a inteles ce inseamna stat de drept. Tot ministra Raluca Pruna a trecut peste recomandarile MCV, facand numiri la DNA si alte parchete fara a urma o procedura transparenta, ceea ce a adancit neincrederea si a sporit suspiciunile.

Au fost apoi persoane anchetate care au acuzat abuzuri si incalcari ale drepturi fundamentale, reclamatii ce ar fi necesitat verificari efective si credibile din partea Inspectiei Judiciare, lucru care insa nu s-a intamplat. Noi am atras atentia ca lupta anticoruptie trebuie dusa respectandu-se drepturile omului, altfel abuzurile vor avea un efect de bumerang ce vor discredita tot ce s-a construit in acesti ani.

Din pacate, ca urmare a politicilor privitoare la justitie din ultimul an, suntem in situatia fara precedent de acum, cand justitia a pierdut 13% incredere intr-un singur an.

Cea mai neinspirata alegere acum ar fi ca CSM si Ministerul Justitiei sa isi decline orice raspundere pentru acest picaj si sa arunce responsabilitatea in alta parte. E nevoie de o analiza critica a tuturor institutiilor judiciare pentru a identifica neregulile si face o resetare a sistemului, pentru a reconstrui increderea pe care justitia a pierdut-o in fata romanilor”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-